2. Czekoladowe zdrowie
Z punktu widzenia medycyny, największym atutem czekolady jest jej dobroczynny wpływ na poziom cholesterolu oraz serce. Obserwacje naukowe wskazują, że konsumpcja ciemnej czekolady, bogatej w roślinne sterole i flawonoidy, pomaga zredukować szkodliwe frakcje cholesterolu, znane jako LDL. Specjaliści zalecają więc regularne sięganie po nią - czyż to nie brzmi pięknie? Oczywiście musimy pamiętać, że korzystne dla zdrowia dawki są niewielkie i obejmują kilka kostek, a nie całą tabliczkę.
Według badań opublikowanych w "British Medical Journal", owa regularna konsumpcja zmniejsza również o jedną trzecią ryzyko chorób serca. Z kolei kanadyjscy naukowcy dowiedli, że gorzka czekolada o 22 procent zmniejsza ryzyko doznania udaru i o 46 proc. zwiększa szanse na przeżycie, w przypadku jego wystąpienia. Co więcej, pacjenci z miażdżycą tętnic, cierpiący na bóle i skurcze w kończynach, mogą już po 40 g ciemnej czekolady poczuć się lepiej. Polifenole zawarte w kakao poprawiają bowiem przepływ krwi i rozszerzają tętnice.