3. Słodycze na odchudzanie?
Największym i najprzyjemniejszym paradoksem medycznym związanym z ciemną czekoladą jest jej działanie odchudzające. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Virginia dowodzą, że antyoksydant obecny w kakao chroni przed tyciem i obniża poziom cukru we krwi.
Wcześniej dowiedziono także, że czekolada może oddalić ryzyko cukrzycy typu 2, zaś nastolatki wybierające czekoladę spośród innych słodyczy są faktycznie szczuplejsze niż rówieśnicy. Co ciekawe, odchudzający wpływ tego przysmaku widać nie tylko po ogólnym poziomie tłuszczu w organizmie, ale także węższej talii, która łączona jest z dobrym stanem zdrowia. Panie o budowie gruszki żyją dłużej niż te, u których tkanka tłuszczowa gromadzi się w talii. Trzydziestolatka z zaznaczonym wcięciem w pasie ma szansę przeżyć kobietę o budowie jabłka nawet o 9,5 roku.
We Włoszech przeprowadzono również interesujący eksperyment, podając ochotnikom gorzką czekoladę 20 minut przed posiłkiem i 5 minut po. Jaki był jego wynik? Taki system pozwala skutecznie schudnąć, o 50 proc. obniżając nie tylko apetyt, ale też opór insulinowy.