Masło
To pochodzące od krów lub kóz, które pasą się na łące, to jeden z najzdrowszych tłuszczów, znajdujących się w polskiej kuchni. Jeśli do tego jest klarowane, czyli pozbawione zanieczyszczeń, wody i innych dodatków, staje się doskonałe do smażenia. Utarło się, że zwiększa ryzyko chorób serca i negatywnie oddziałuje na poziom cholesterolu. Tymczasem, okazuje się, że dobrej jakości masło może wzmocnić twój organizm i działać przeciwmiażdżycowo. To źródło witaminy A, E, PP, K2 czy D, a także minerałów, takich jak potas, magnez, sód, żelazo i wapń. Masło klarowane dostarcza ponadto kwasu masłowego, który karmi twoje „dobre” bakterie jelitowe. Co ważne, to skarbnica zdrowych tłuszczów trans, zbawiennie wpływających na skórę i zapobiegających otyłości. Sprzężone dieny kwasu linolenowego (CLA) obniżają poziom „złego” cholesterolu, ograniczają powstawanie nowych komórek tłuszczowych i zmniejszają aktywność enzymów, które wpływają na gromadzenie się twoich „boczków”. Dlatego, zdecydowanie nie rezygnuj z masła i włącz je do swojej codziennej diety.