10 zdemonizowanych produktów, które są dla ciebie dobre
Czyli - nie takie masło straszne, jak je malują
Coraz częściej sięgamy po ekologiczne produkty. Ważne stają się dla nas proces produkcji, skład i jakość spożywanego jedzenia. Badanie przeprowadzone w 2015 roku przez Ośrodek Ewaluacji wykazało, że już ponad 30 proc. Polaków deklaruje, że zwraca uwagę na certyfikowaną żywność. Niemalże 100 proc. ankietowanych, którzy kupują takie wyroby, kieruje się ich pozytywnym wpływem na organizm. „Wolne od polepszaczy i soli”, „pozbawione tłuszczów trans” lub „odtłuszczone” - z tym najczęściej utożsamiamy wartościowe jedzenie. Ale czy wszystkie tłuszcze trans są dla nas niekorzystne? Czy dieta pozbawiona soli, będzie dla wszystkich dobra? I w końcu, czy koniecznie trzeba unikać czerwonego mięsa? Dziś obalamy mity i odkrywamy fakty na temat najbardziej popularnych produktów, które traktowane są jak „z piekła rodem”.