Czerwone mięso
Wini się je za wiele nowotworów. Tymczasem raport WHO z 2015 roku jednoznacznie wskazuje, że to jego przetworzone produkty mogą wpływać na rozwój komórek rakowych. Najbardziej: parówki, kiełbasy, mięsne puszki, wędliny, dodatek substancji konserwujących czy różnego rodzaju polepszaczy smaku i konsystencji. Nieprzetworzone czerwone mięso natomiast, to źródło wysokiej jakości białka, które może pozytywnie oddziaływać na kondycję twoich mięśni - chuda wołowina może zwiększyć ich masę oraz siłę. To dobre źródło żelaza, które najlepiej wchłaniane jest przez organizm. Pamiętaj, że mięso, pochodzące od krów karmionych trawą, a nie przemysłowymi paszami, zawiera więcej korzystnie wpływających na zdrowie kwasów CLA i omega-3. Może też zmniejszyć poziom niektórych markerów zapalnych. Ekologiczny kawałek czerwonego mięsa jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż przemysłowa porcja kurczaka czy indyka. Dlatego koniecznie zadbaj o jego jakość.