Słodycze
Amerykańscy naukowcy ostrzegają: spożywanie nadmiernej ilości cukru osłabia pracę mózgu, powodując kłopoty z pamięcią i orientacją. Krótko mówiąc, przetworzony cukier ogłupia. Wcześniejsze badania naukowe udowodniły, że fruktoza zwiększa ryzyko cukrzycy, otyłości i stłuszczenia wątroby. Jeśli sięga się po słodycze, by uniknąć negatywnych emocji, dodatkowo czeka nas poczucie winy albo pretensje do siebie, co w połączeniu z tyciem będzie prowadziło do negatywnego samopoczucia.
Słodycze dają chwilowy "haj", stymulując mózg do wydzielania serotoniny, której poziom za chwilę jednak opadnie, pozostawiając nas z poczuciem braku.Wtedy potrzebny będzie kolejny batonik. Amerykanin rocznie zjada 56 kg kilogramów cukru, Polak - 39 (przed wojną - 11 kg). Pewnie dlatego jedną z najlepiej rozwijających się gałęzi biznesu żywieniowego w USA jest żywność organiczna, a świadome odżywianie się stało się koniecznością, a nie widzimisię.