Nieznane skutki uboczne GMO
Część zawartych w napojach gazowanych składników (np. niezwykle niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy) produkowanych jest z kukurydzy.
Kukurydza to jeden z produktów najczęściej modyfikowanych genetycznie. Szacuje się, że aż 88 proc. tej uprawianej w USA to tzw. kukurydza GMO. Modyfikacje genetyczne mają uczynić rośliny odpornymi na chwasty i szkodniki.
Według naukowców z uniwersytetu w Caen (Francja), prowadzących badania na temat wpływu kukurydzy GMO na zdrowie szczurów, aż trzy jej rodzaje powodują uszkodzenie wątroby i nerek.
Inne badania pokazują, że kukurydza naturalna zawiera 437 razy więcej wapnia, 56 razy więcej magnezu i 7 razy więcej manganu w porównaniu z modyfikowaną. Zdaniem wielu naukowców produkty z upraw modyfikowanych genetycznie uszkadzają przewód pokarmowy, przyspieszają starzenie się, a nawet powodują niepłodność.