6 skutków ubocznych wywoływanych przez napoje gazowane
Napoje gazowane mają mnóstwo cukru i kalorii, ale żadnych wartości odżywczych. Ich picie zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że skutkiem ich spożywania może być nawet utrata pamięci? Dowiedz się, dlaczego powinno się zapomnieć o ich istnieniu.
Napoje gazowane mają mnóstwo cukru i kalorii, ale żadnych wartości odżywczych. Sięganie po nie zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że skutkiem ich spożywania może być nawet utrata pamięci? Dowiedz się, dlaczego lepiej zapomnieć o ich istnieniu.
Zacznijmy od karmelu, czyli składnika używanego do nadawania koloru napojom typu cola. W 2011 roku amerykańscy toksykolodzy alarmowali, że może powodować nowotwory.
Chodziło o dwie substancje używane podczas przemysłowej produkcji karmelu. Prowadzone na zwierzętach badania wykazały, że mogą one zwiększać ryzyko wystąpienia raka płuc, tarczycy, wątroby oraz białaczki.
Chociaż Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków stwierdziła, że napoje gazowane zawierają bardzo mało wspomnianych substancji, jakiś czas potem przedstawiciele koncernów produkujących napoje barwione karmelem, wyeliminowali dwa wskazane przez toksykologów składniki.
Tekst na podst. HealthDigezt.com Agnieszka Majewska/(am)/(kg), kobieta.wp.pl
Dietetyczne produkty także powodują tycie
Fakt, że picie pełnych cukru napojów gazowanych (w dwulitrowej butelce coli znajduje się nawet 70 kostek cukru) zwiększa masę ciała, nie budzi zdziwienia. Zaskakujące jest natomiast, że tak samo działają tzw. dietetyczne wersje.
Naukowcy są zdania, że za tego typu działanie odpowiedzialny jest aspartam, najpopularniejszy na świecie sztuczny środek słodzący. Podnosi poziom glukozy we krwi, a tym samym zwiększa nasze zapotrzebowanie na kalorie.
Szybsze starzenie
Napoje gazowane zawierają fosforany, związki, które nadają im charakterystyczny smak oraz wydłużają ich trwałość. Okazuje się, że fosforany, dodawane także do innych produktów, m.in. mięs, nabiału, orzechów czy pieczywa, mogą uszkadzać serce, wysuszać skórę i mięśnie, powodować choroby nerek, osteoporozę oraz przedwczesne starzenie się.
Nad tą ostatnią kwestią skupili się naukowcy z uniwersytetu Harvarda. Swoje badania prowadzili na myszach. Okazało się, że gryzonie, których dieta była bogata w fosforany, żyły średnio o 5 tygodni krócej niż te, których pożywienie było ich pozbawione.
Nieznane skutki uboczne GMO
Część zawartych w napojach gazowanych składników (np. niezwykle niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy) produkowanych jest z kukurydzy.
Kukurydza to jeden z produktów najczęściej modyfikowanych genetycznie. Szacuje się, że aż 88 proc. tej uprawianej w USA to tzw. kukurydza GMO. Modyfikacje genetyczne mają uczynić rośliny odpornymi na chwasty i szkodniki.
Według naukowców z uniwersytetu w Caen (Francja), prowadzących badania na temat wpływu kukurydzy GMO na zdrowie szczurów, aż trzy jej rodzaje powodują uszkodzenie wątroby i nerek.
Inne badania pokazują, że kukurydza naturalna zawiera 437 razy więcej wapnia, 56 razy więcej magnezu i 7 razy więcej manganu w porównaniu z modyfikowaną. Zdaniem wielu naukowców produkty z upraw modyfikowanych genetycznie uszkadzają przewód pokarmowy, przyspieszają starzenie się, a nawet powodują niepłodność.
Uwaga na puszki
Nie tylko napoje są przyczyną zdrowotnych problemów. Równie szkodliwe są aluminiowe puszki, w których są sprzedawane. Ich wnętrze pokryte jest żywicą epoksydową zawierającą bisfenol A (BPA), która przenika do napojów.
Powoduje nieodwracalne zmiany w układzie hormonalnym mężczyzn, zaburza libido i obniża poziom testosteronu.
Przyczynia się do przedwczesnego dojrzewania płciowego dziewczynek, wpływa na rozwój otyłości, insulinoodporności, cukrzycy typu 2.
Zwiększa ryzyko chorób serca oraz niektórych nowotworów, m.in. piersi i prostaty.
Należy wybierać opakowania z oznaczeniem "BPA FREE".
Tłuszcz w okolicach wątroby
Badania prowadzone przez duńskich naukowców dowiodły, że picie napojów gazowanych skutkuje nadmiernym gromadzeniem się tkanki tłuszczowej w okolicach wątroby i mięśni szkieletowych, co może przyczyniać się do insulinoodporności i cukrzycy.
Okazało się, że u osób, które codziennie przez 6 miesięcy piły słodkie napoje gazowane, poziom tłuszczu w okolicach wątroby wzrósł aż o 130-140 proc., o 117-221 proc. zwiększyła się jego wielkość w okolicach mięśni szkieletowych i o 30 proc. zwiększył się poziom trójglicerydów we krwi.
Spożywanie napojów gazowanych doprowadziło również do wzrostu poziomu cholesterolu o 11 proc. w porównaniu z osobami, które w tym samym czasie piły inne napoje, w tym wodę i mleko.