6 skutków ubocznych wywoływanych przez napoje gazowane
Niebezpieczny karmel
Napoje gazowane mają mnóstwo cukru i kalorii, ale żadnych wartości odżywczych. Ich picie zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że skutkiem ich spożywania może być nawet utrata pamięci? Dowiedz się, dlaczego powinno się zapomnieć o ich istnieniu.
Napoje gazowane mają mnóstwo cukru i kalorii, ale żadnych wartości odżywczych. Sięganie po nie zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że skutkiem ich spożywania może być nawet utrata pamięci? Dowiedz się, dlaczego lepiej zapomnieć o ich istnieniu.
Zacznijmy od karmelu, czyli składnika używanego do nadawania koloru napojom typu cola. W 2011 roku amerykańscy toksykolodzy alarmowali, że może powodować nowotwory.
Chodziło o dwie substancje używane podczas przemysłowej produkcji karmelu. Prowadzone na zwierzętach badania wykazały, że mogą one zwiększać ryzyko wystąpienia raka płuc, tarczycy, wątroby oraz białaczki.
Chociaż Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków stwierdziła, że napoje gazowane zawierają bardzo mało wspomnianych substancji, jakiś czas potem przedstawiciele koncernów produkujących napoje barwione karmelem, wyeliminowali dwa wskazane przez toksykologów składniki.
Tekst na podst. HealthDigezt.com Agnieszka Majewska/(am)/(kg), kobieta.wp.pl