Suszone owoce i orzechy
Chyba każda z nas wpadła kiedyś na pomysł, żeby jedzenie słodyczy zastąpić suszonymi owocami. Z punktu widzenia zdrowia to świetny pomysł, ponieważ wysuszone owoce bogate są w najróżniejsze minerały i witaminy, jednak do lekkich przekąsek nie należą. Nabierają wartości energetycznych w trakcie suszenia.
O ile świeże winogrona nie są bardzo kaloryczne, o tyle rodzynki już tak. Dzieje się tak, ponieważ suszone owoce zawierają zwykle kilkakrotnie większą ilość cukru niż świeże, a w niektórych występują dodatkowo tłuszcze roślinne. I tak, spożywając 100 g mieszanki suszonych owoców (moreli, fig, itp.), przyjmiemy od 200 do 300 kcal.
Jeśli chodzi o orzechy, to są one dość energetyczne (100 g mieszanki różnych orzechów i migdałów zawiera pomiędzy 600 a 650 kcal.).
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*