Pestki dyni
Od jakiegoś czasu dynia staje się w polskiej kuchni coraz bardziej popularna. Warto jednak pamiętać, że miąższ to nie wszystko - najcenniejsze składniki zawarte są w pestkach dostępnych w sprzedaż przez cały rok. Są jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego cynku. Dzięki temu wyjątkowo korzystanie wpływają na stan skóry (leczą trądzik), włosów i paznokci. Dostarczają witamin E, A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B9), mikroelementów, oprócz wspomnianego cynku także manganu, magnezu, fosforu i żelaza. Dzięki zawartości kukurbitacyny wyjątkowo korzystanie działają na układ pokarmowy, likwidując bytujące w nim pasożyty. Nie można także zapominać o zawartych w pestkach dyni nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3 oraz błonniku. Są szczególnie cenną przekąską dla mężczyzn, zapobiegają bowiem rozrostowi i zapaleniu prostaty, na którą w Europie cierpi ok. 70 proc. mężczyzn w starszym wieku.