Jak najwięcej warzyw i owoców
Produkty pochodzenia roślinnego dostarczają składników, które chronią przed rakiem. Na przykład czerwona papryka, natka pietruszki i truskawki są bogate w witaminę C, naturalny przeciwutleniacz hamujący działanie wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Antynowotworowe działanie mają również bioflawonoidy cytrusowe występujące w pomarańczach, cytrynach, grejpfrutach i mandarynkach oraz obecny w skórce ciemnych winogron resweratrol.
Niezwykle pomocna w zapobieganiu nowotworom piersi jest również soja, a konkretnie zawarte w niej izoflawony sojowe. Mają one budowę podobną do żeńskiego hormonu - estrogenu, dzięki czemu pomagają regulować gospodarkę hormonalną kobiet.
Naukowcy, biorąc pod uwagę wyniki pilotażowych badań sponsorowanych przez Amerykański Instytut Badań nad Rakiem, podkreślają, że o ile spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest niezbędne, aby cieszyć się zdrowiem, to dla ochrony przed rakiem piersi konieczne jest podwojenie tej liczby. Ich zdaniem kluczem do sukcesu, a więc w tym przypadku do zdrowia, jest ilość, różnorodność oraz forma spożywanych warzyw i owoców. Chodzi po prostu o to, by jeść je surowe lub jak najmniej przetworzone.