8 powodów, by częściej jeść awokado
Jedzmy awokado! Jest wiele argumentów, które za tym przemawiają. To przede wszystkim źródło wielu cennych składników, dzięki którym zachowamy zdrowie. A i w smaku jest wyjątkowe.
Zdrowe i smaczne
Jedzmy awokado! Jest wiele argumentów, które za tym przemawiają. To przede wszystkim skarbnica wielu cennych składników, dzięki którym zachowamy zdrowie. A i w smaku jest wyjątkowe.
Pomaga przedłużyć młodość
Awokado to bardzo dobre źródło witaminy E, którą nazywa się eliksirem młodości. Ma ona działanie antyoksydacyjne, co znaczy, że dzięki niej organizm zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie i rozwój wielu chorób, w tym nowotworów. Antyoksydanty pomagają komórkom szybciej się zregenerować i np. opóźnić pojawienie się zmarszczek. Podobne działanie ma glutation obecny w tym owocu. Pamiętajmy też o witaminie C wpływającej na syntezę kolagenu i elastyny.
EPN/mmch/zdrowie.wp.pl
Obniża poziom cholesterolu
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w awokado obniżają stężenie LDL, czyli złego cholesterolu. Badania naukowe potwierdziły, że spożywanie tego produktu jednocześnie podnosi też poziom tego dobrego (HDL). Wysoki cholesterol, jak powszechnie wiadomo, grozi rozwojem miażdżycy, czego konsekwencją może być choroba niedokrwienna serca czy udar mózgu. Także witamina E, którą znajdziemy w awokado obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Na tym nie koniec - beta-sitosterol blokuje wchłanianie cholesterolu w jelitach.
Dobrze wpływa na płód
Po awokado powinny sięgać przyszłe mamy. To dobre źródło wielu witamin - m.in. A, C, E, K, H i z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera też magnez, miedź, żelazo, potas, wapń. Wszystkie te składniki są niezbędne w przypadku rozwijającego się płodu. Na uwagę zasługuje zwłaszcza kwas foliowy (witamina B9), który kobieta w ciąży musi obowiązkowo dostarczać swojemu organizmowi - a to dlatego, że zapobiega on uszkodzeniom cewy nerwowej u dziecka, ma również pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków. Awokado jest też dobrym źródłem białka roślinnego, które buduje komórki.
Pomaga schudnąć
Choć jest kaloryczne - jedna sztuka ma ok. 220 kcal, to zaleca się go osobom, które dbają o linię. Z różnych powodów. Obecny w nim magnez poprawia przemianę materii i funkcjonowanie mięśni, a potas reguluje gospodarkę wodną organizmu. Ciekawostką może być fakt, że w odróżnieniu od innych owoców, awokado traci cukier podczas dojrzewania. Naukowcy przekonują, że jego regularne spożywanie pomaga na kłopoty z metabolizmem, jest również wskazane w przypadku insulinooporności. Jedzenie awokado sprawia, że czujemy się syci. Badania wykazały, że dodawanie połówki owocu do lunchu chroni nas przed podjadaniem między posiłkami.
Jest dobre dla diabetyków
Sporo w nim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Owoc ma też niski indeks glikemiczny, co wpływa na obniżenie i wyregulowanie poziomu cukru we krwi. To także dobre źródło potasu - badania naukowe przeprowadzone przez niemieckich uczonych dowiodły, że im mniej tego pierwiastka w naszym organizmie, tym większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. W diecie diabetyków wskazana jest także odpowiednia ilość błonnika, a awokado jest jego cennym źródłem. Amerykańscy uczeni dowiedli, że spożywanie błonnika pokarmowego wpływa na obniżenie poziomu glukozy.
Chroni przed różnymi chorobami
Awokado to naturalna broń w walce z wieloma schorzeniami oraz w ich profilaktyce. Wiemy już, że obecne w nim związki chronią przed nowotworami oraz chorobami serca. Warto wspomnieć też o luteinie zabezpieczającej nas przed schorzeniami oczu - m.in. zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Spożywanie tego produktu zapobiega stłuszczeniu wątroby. Medycyna ludowa zaleca awokado na biegunkę oraz wzdęcia. Istnieją również dowody naukowe na to, że chroni nas przed rozwojem choroby Alzheimera. Poza tym owoc ten działa przeciwzapalnie. Pomoże też na wyjątkowo dokuczliwy zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Potęguje działanie innych związków
Spożywanie awokado ułatwia wchłanianie niektórych witamin i pierwiastków. Badania, których wyniki znalazły się w specjalistycznym magazynie "Journal of Nutrition", dowiodły, że dodanie jednego awokado do sosu pomidorowego ponad dwukrotnie zwiększa wchłanianie beta-karotenu, ponad czterokrotnie - przekształcenie prowitaminy A (nieaktywnej formy) w witaminę A (aktywna forma witaminy). Awokado zwiększa ponadto wchłanianie żelaza.
Na wiele sposobów
Wydaje się, że Polacy odnoszą się do awokado z rezerwą - między innymi dlatego, że nie do końca wiedzą, jak je podać. Tymczasem pod tym względem jest nieocenionym produktem! Ze względu na swój kremowy miąższ zastąpi masło, ser, keczup czy majonez. Awokado pokrojone w plasterki poprawi smak sałatki albo kanapki. Zmiksowane w blenderze z mlekiem, miodem i kostkami lodu da nam smaczny, zdrowy, orzeźwiający koktajl. Nic nie stoi na przeszkodzi, aby awokado podawać również na deser. Można np. utrzeć je z miodem albo cukrem (w niewielkiej ilości) oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowany mus posypujemy z wierzchu prażonymi migdałami.
EPN/mmch/zdrowie.wp.pl