8 powodów, by częściej jeść awokado
Zdrowe i smaczne
Jedzmy awokado! Jest wiele argumentów, które za tym przemawiają. To przede wszystkim źródło wielu cennych składników, dzięki którym zachowamy zdrowie. A i w smaku jest wyjątkowe.
Jedzmy awokado! Jest wiele argumentów, które za tym przemawiają. To przede wszystkim skarbnica wielu cennych składników, dzięki którym zachowamy zdrowie. A i w smaku jest wyjątkowe.
Pomaga przedłużyć młodość
Awokado to bardzo dobre źródło witaminy E, którą nazywa się eliksirem młodości. Ma ona działanie antyoksydacyjne, co znaczy, że dzięki niej organizm zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie i rozwój wielu chorób, w tym nowotworów. Antyoksydanty pomagają komórkom szybciej się zregenerować i np. opóźnić pojawienie się zmarszczek. Podobne działanie ma glutation obecny w tym owocu. Pamiętajmy też o witaminie C wpływającej na syntezę kolagenu i elastyny.
EPN/mmch/zdrowie.wp.pl