Źródło witaminy C
Szacuje się, że jeden niewielki owoc aceroli zawiera tyle samo witaminy C co kilogram cytryn. W jego składzie znajdują się też flawonoidy, dzięki którym witamina C nie rozkłada się i jest lepiej przyswajalna przez organizm. Producenci preparatów na bazie aceroli przekonują, że owoc ten ma kilkadziesiąt razy więcej witaminy C niż pomarańcze. To właśnie dlatego przemysł farmaceutyczny często wykorzystuje wiśnię z Barbados do produkcji leków na przeziębienie i podwyższenie odporności. Ponadto tropikalny super owoc ma wiele innych właściwości leczniczych, które warto docenić. Wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, dlatego zapobiega postawaniu nieestetycznych pajączków na twarzy. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia organizmu. Stymuluje produkcję kolagenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Wzmacnia też dziąsła i zapobiega ich krwawieniu.