FitnessAcerola - wiśnia z Barbados

Acerola - wiśnia z Barbados

Acerola - wiśnia z Barbados

Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Mało który produkt naturalny może jej dorównać pod względem zawartości witaminy C. Sprawdźmy, jakie właściwości lecznicze ma wiśnia z Barbados - gwiazda medycyny naturalnej.

Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Mało który produkt naturalny może jej dorównać pod względem zawartości witaminy C. Sprawdźmy, jakie właściwości lecznicze ma wiśnia z Barbados - gwiazda medycyny naturalnej.

Wszelkie witaminy w proszku wzbudzają często nasze wątpliwości, gdyż obawiamy się, że w procesie przetworzenia tracą część swoich właściwości. Tymczasem w przypadku wiśni z Barbados zamiana soczystego owocu w proszek przebiega w sposób naturalny podczas procesu suszenia. Owoce aceroli mają miękką czerwoną skórkę i przypominają wyglądem wiśnie. Rosną na wiecznie zielonym drzewie, które nazywa się malpigia granatolistna. Kwaśne owoce kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów. Przede wszystkim acerola jest bogatym źródłem witaminy C, której nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, a nie jest w stanie wytworzyć jej sam. Ponadto wiśnia z Barbados dostarcza prowitaminy A, witamin B1 i B2 oraz magnezu, żelaza i fosforu.

tekst: Małgorzata Brzezińska

(mb/kz)

1 / 5

Źródło witaminy C

Obraz

Szacuje się, że jeden niewielki owoc aceroli zawiera tyle samo witaminy C co kilogram cytryn. W jego składzie znajdują się też flawonoidy, dzięki którym witamina C nie rozkłada się i jest lepiej przyswajalna przez organizm. Producenci preparatów na bazie aceroli przekonują, że owoc ten ma kilkadziesiąt razy więcej witaminy C niż pomarańcze. To właśnie dlatego przemysł farmaceutyczny często wykorzystuje wiśnię z Barbados do produkcji leków na przeziębienie i podwyższenie odporności. Ponadto tropikalny super owoc ma wiele innych właściwości leczniczych, które warto docenić. Wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, dlatego zapobiega postawaniu nieestetycznych pajączków na twarzy. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia organizmu. Stymuluje produkcję kolagenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Wzmacnia też dziąsła i zapobiega ich krwawieniu.

2 / 5

Silny antyoksydant

Obraz

Acerola pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Badania naukowe przeprowadzone w 2002 roku wykazały, że kwaśne owoce tropikalnego drzewa mogą chronić przez rakiem płuc. Jako silny antyoksydant wiśnia z Barbados redukuje negatywny wpływ wolnych rodników, które powodują wiele schorzeń m.in. miażdżycę, nowotwory, choroby serca. Wolne rodniki to produkty uboczne procesów metabolicznych, do ich powstawania przyczynia się też zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów, stres, a nawet wyczerpujący wysiłek fizyczny.

3 / 5

Lek na przeziębienie

Obraz

Jak każdy naturalny produkt bogaty w witaminę C, acerola wzmacnia układ odpornościowy, dzięki temu chroni nas przed przeziębieniami. Ponadto pomaga w leczeniu depresji, gdyż niedobór witaminy C w organizmie powoduje obniżenie samopoczucia. Acerola polecana jest także w stanach wyczerpania fizycznego, by odzyskać siły witalne.

4 / 5

Przyspiesza metabolizm

Obraz

Do długiej listy zalet aceroli warto dopisać jej pozytywny wpływ na procesy trawienne. Jako owoc bogaty w błonnik zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit. Poprawia metabolizm, dlatego polecana jest osobom, które walczą z nadwagą. Ma także cenne właściwości antygrzybiczne i przeciwzapalne. Ponieważ witamina C ma działanie antyhistaminowe, pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych alergii.

5 / 5

Na zdrowe oczy

Obraz

Acerola ma zbawienny wpływ na zdrowie naszych oczu. Zawiera beta-karoten, beta-kryptoksantynę oraz luteinę, które chronią oczy przed wieloma schorzeniami. Opóźniają zwyrodnienia plamki żółtej, które występują z wiekiem. Zapobiegają rozwojowi zaćmy. Chronią przed zwyrodnieniem siatkówki. Świeże owoce aceroli dosyć szybko się psują, dlatego na całym świecie popularne są soki oraz proszek z aceroli. W Polsce proszek można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Warto sprawdzić na etykiecie, czy produkt pochodzi z upraw ekologicznych, nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Proszek można spożywać codziennie, lecz w niewielkich dawkach, wystarczy jedna łyżeczka. Warto pamiętać, że przyswajalność witaminy C z naturalnego źródła jest o wiele większa niż w przypadku tabletek syntetycznych.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)