Węglowodany
Ryż, makaron… niemal każda dieta albo je wyklucza, albo ogranicza, o białym pieczywie nie wspominając, bo to bomba z pustymi kaloriami. Tymczasem większość z nas pyta: no dobrze, to co ja w ogóle mam jeść, kiedy warzywa saute nie przechodzą przez gardło, a na mięso nie można już patrzeć. Wtedy nawet zwykła bułka staje się nie lada rarytasem.
Tymczasem węglowodany są w diecie niezwykle ważne, a badania pokazują, że jeśli stosujemy je z głową, to szybciej chudniemy, niż przy menu w ogóle pozbawionym węglowodanów. Dostarczają sporej ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości i poprawia trawienie. Wystarczy wyeliminować białe pieczywo, zastąpić je razowym, podobnie ryż i makaron. Wprowadzić do kuchni kasze, szczególnie gryczaną. I produkty z ziaren jeść z umiarem, raz dziennie wystarczy.
POLECAMY: * Darmowa diagnoza dietetyczna*