Beta-karoten pomoże osiągnąć brązową opaleniznę
Brązowa opalenizna jest marzeniem wszystkich udających się na plażę. Chcąc ją osiągnąć, musimy opalać się po południu, kiedy promienie słoneczne nie są już tak mocne i szkodliwe. Musimy też stosować kremy z filtrem UV, aby zapobiec oparzeniom skóry. Proces opalania wspomożemy ponadto, włączając do jadłospisu produkty obfitujące w beta-karoten. Substancja ta należy do pigmentów, występujących naturalnie w niektórych warzywach i owocach, np. w marchewce, morelach, arbuzach, mango, melonach, ale też w szpinaku.
Stymuluje ona produkcję melaniny w komórkach skóry, a ponadto należy do przeciwutleniaczy. Ze względu na te właściwości, dla osiągnięcia zdrowej i pięknej opalenizny jest więc niezbędna. Z jednej strony pobudza skórę do produkcji ciemnego pigmentu, a z drugiej chroni komórki przed działaniem wolnych rodników.
POLECAMY: * Gwiazdy w kostiumach kąpielowych*