Co jeść, żeby mieć ładną opaleniznę?

Koniec z czerwoną i obolałą skórą! W te wakacje przygotowujemy się profesjonalnie do opalania! Nie tylko inwestujemy w dobre kosmetyki chroniące nas przed promieniami UV, ale także zmieniamy dietę. Dostarczając organizmowi odpowiednich składników możemy sprawić, że skóra o wiele lepiej zniesie ekspozycję na słońce. A my będziemy się cieszyć trwałą i piękną opalenizną jeszcze długi czas po powrocie z wakacji.

Obraz

/ 8Zmiany w menu wprowadź od razu

Obraz
© 123RF

Koniec z czerwoną i poparzoną skórą! W te wakacje przygotowujemy się profesjonalnie do opalania. Nie tylko inwestujemy w dobre kosmetyki chroniące nas przed promieniami UV, ale także zmieniamy dietę. Dostarczając organizmowi odpowiednich składników możemy sprawić, że skóra o wiele lepiej zniesie ekspozycję na słońce. A my będziemy się cieszyć trwałą i piękną opalenizną jeszcze długi czas po powrocie z wakacji.

Nawet, jeśli wyjazd na urlop planujemy w połowie lipca, zmiany w menu najlepiej wprowadzić od razu i trzymać się nowej diety aż do momentu powrotu z wczasów. W tym czasie w naszym organizmie wytworzą się rezerwy potrzebnych nam substancji.

Dzięki temu, w pierwsze dni urlopu - kiedy zaczynamy opalać zupełnie bladą i nieprzyzwyczajoną do słońca skórę - unikniemy wystąpienia piekącego zaczerwienienia oraz nieestetycznie wyglądającego łuszczenia się naskórka.

Drobne oparzenia mogą się zdarzyć nawet, jeśli używamy kremów do opalania. Narażone na nie są szczególnie osoby z jasną karnacją. Kremy działają na skórę powierzchniowo. My możemy wzmocnić ochronę przed promieniami UV dodatkowo od wewnątrz, odpowiednio odżywiając organizm. Jak to zrobić?

Tekst na podst. doctissimo.fr Anna Loska/(AL)/(kg), kobieta.wp.pl

/ 8Witamina A

Obraz
© 123RF

Aby chronić skórę przed oparzeniami, wprowadzamy do diety produkty obfitujące w przeciwutleniacze. Podczas opalania skóra zaczyna wytwarzać melaninę - ciemny pigment ochronny. Jest to oczywiście zjawisko pożądane. Jednocześnie w zmęczonych słońcem komórkach skóry powstają także wolne rodniki. To one odpowiedzialne są za przedwczesne starzenie się ciała oraz nowotwory - w tym także nowotwory skóry. A przeciwutleniacze zabijają wolne rodniki, tym samym są naszym najlepszym przyjacielem podczas opalania. Najsilniejszymi przeciwutleniaczami są witaminy: A, C i E oraz selen.

Cechuje się tym, że jest rozpuszczalna w tłuszczach, występuje więc w największych ilościach w mięsie i innych produktach pochodzenia zwierzęcego: wątróbce, tłustych rybach (makrela, łosoś), żółtku jajka, a także w serach oraz maśle. Witamina ta, oprócz tego, że zabija wolne rodniki, ma jeszcze inne właściwości. Sprzyja procesowi gojenia się oraz przyspiesza odnawianie się komórek skóry. W sezonie letnim jest niezbędna.

/ 8Witamina C

Obraz
© 123RF

Witamina C znana jest z tego, że spowalnia starzenie się komórek. Opalając się przyspieszamy ten proces, dlatego witaminy C nie powinno zabraknąć w naszym menu. Obecna jest w wielu warzywach i owocach, np. w pomidorach, papryce, kapuście, pomarańczach, cytrynie i truskawkach.

Łatwo przyswoimy ją, pijąc soki lub jedząc te produkty na surowo (nie dostarczymy jej, jedząc np. gotowane danie z papryką - witamina ta ginie w wysokiej temperaturze).

/ 8Witamina E

Obraz
© 123RF

Witamina E jest kolejnym przeciwutleniaczem, chroniącym nasze komórki przed działaniem wolnych rodników. Spożywanie jej poprawia wygląd skóry, a także podwyższa jej tolerancję na działanie promieni słonecznych.

Znajdziemy ją w olejach roślinnych (ale tylko tych nierafinowanych, z tłoczenia na zimno), np. w oleju słonecznikowym, a także w kukurydzy i orzechach.

/ 8Selen

Obraz
© 123RF

Pierwiastek ten, należący obok witamin do silnych przeciwutleniaczy, znajdziemy w dużych ilościach głównie w mięsie ryb i owocach morza, ale także w innych produktach obfitujących w białko.

Spożywanie go w sezonie plażowym jest ważne w szczególności dla palaczy, których skóra reaguje na opalanie gorzej - szybciej traci jędrność i wolniej się odnawia.

/ 8Beta-karoten pomoże osiągnąć brązową opaleniznę

Obraz
© 123RF

Brązowa opalenizna jest marzeniem wszystkich udających się na plażę. Chcąc ją osiągnąć, musimy opalać się po południu, kiedy promienie słoneczne nie są już tak mocne i szkodliwe. Musimy też stosować kremy z filtrem UV, aby zapobiec oparzeniom skóry. Proces opalania wspomożemy ponadto, włączając do jadłospisu produkty obfitujące w beta-karoten. Substancja ta należy do pigmentów, występujących naturalnie w niektórych warzywach i owocach, np. w marchewce, morelach, arbuzach, mango, melonach, ale też w szpinaku.

Stymuluje ona produkcję melaniny w komórkach skóry, a ponadto należy do przeciwutleniaczy. Ze względu na te właściwości, dla osiągnięcia zdrowej i pięknej opalenizny jest więc niezbędna. Z jednej strony pobudza skórę do produkcji ciemnego pigmentu, a z drugiej chroni komórki przed działaniem wolnych rodników.

/ 8Tego lepiej unikać...

Obraz
© 123RF

Podczas opalania nie spożywamy alkoholu. Osoby palące powinny też odłożyć na bok nałóg na czas urlopu - nikotyna i alkohol są wrogami zdrowej skóry.

Zaszkodzić nam może także seler i koper. Warzywa te zawierają psoralen, substancję mogącą przyczynić się do wystąpienia nadwrażliwości skóry na działanie promieni słonecznych i tym samym zwiększyć ryzyko oparzeń.

/ 8Nie zapominajmy o wodzie

Obraz
© 123RF

Ładny kolor opalenizny zależy od jeszcze jednego czynnika - nawilżenia skóry. Ekspozycja na słońce powoduje wysuszanie się komórek skóry, co z kolei sprzyja szybszemu starzeniu się i wcześniejszemu pojawianiu się zmarszczek. Musimy więc pamiętać o regularnym przyjmowaniu płynów - półtora litra w ciągu dnia to absolutne minimum.

Pijemy po trochu przez cały czas, zanim pojawi się pragnienie, zapobiegając w ten sposób odwodnieniu organizmu. Nawilżenie skóry "od wewnątrz" wspomagamy używaniem odpowiednich kosmetyków.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć dwie kulki do kopca. Żaden kret tego nie zniesie
Wrzuć dwie kulki do kopca. Żaden kret tego nie zniesie
"Komornik zabrał". Dom, w którym mieszka, nie należy do niego
"Komornik zabrał". Dom, w którym mieszka, nie należy do niego
Stworzył własny Kościół. Takiego Mazura nie znaliście
Stworzył własny Kościół. Takiego Mazura nie znaliście
Maja Ostaszewska żegna 11-letniego Nikodema Mareckiego. "Straszne"
Maja Ostaszewska żegna 11-letniego Nikodema Mareckiego. "Straszne"
"Nie mieliśmy świadomości". Mówi o płaceniu składek na ZUS
"Nie mieliśmy świadomości". Mówi o płaceniu składek na ZUS
To nie szczur. Zwalczaj od razu, gdy zauważysz w ogrodzie
To nie szczur. Zwalczaj od razu, gdy zauważysz w ogrodzie
Postawiła na najmodniejszy kolor. Jolanta Kwaśniewska zachwyciła zimową stylizacją
Postawiła na najmodniejszy kolor. Jolanta Kwaśniewska zachwyciła zimową stylizacją
Gdzie wyrzucić blister po lekach? Lepiej się nie pomyl
Gdzie wyrzucić blister po lekach? Lepiej się nie pomyl
Pracuje w Lidlu. Pokazała, co dostała na święta
Pracuje w Lidlu. Pokazała, co dostała na święta
Tak stanęła na ściance. Idealny garnitur dla dojrzałych kobiet
Tak stanęła na ściance. Idealny garnitur dla dojrzałych kobiet
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii