Uwaga na konserwanty
Specjaliści ze Szwedzkiej Agencji Medycznej (Swedish Medical Agency) są zdania, że drugie miejsce wśród alergenów w kosmetykach zajmują konserwanty. Nazywamy tak związki chemiczne o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, które dodaje się do kosmetyków, aby przedłużyć ich trwałość. Z konserwantów obecnych w produktach kosmetycznych, które uczulają najczęściej, najważniejsze są parabeny i formalina.
Parabeny (estry kwasu p-hydroksybenzoesowego) znajdują się praktycznie we wszystkich kosmetykach, które nakłada się na skórę - podkładach, maseczkach, kremach, balsamach, maściach, pomadkach, a także w wielu szamponach, mydłach i tonikach. Parabeny, co ciekawe, są dość słabymi alergenami, ale z powodu ich powszechnego stosowania należą do substancji często uczulających. Przed kilkoma laty brytyjscy naukowcy powiązali ich stosowanie w kosmetykach z nowotworem piersi u kobiet, jednak uczeni z Uniwersytetu w Wiedniu dowiedli, że parabeny są praktycznie nietoksyczne i nie są kancerogenne.