Sprawdź etykietę
W sklepach możemy kupić oliwki zielone faszerowane serem, pastą paprykową czy anchois. W takiej formie stanowią świetną przekąskę. Czarne natomiast częściej dodaje się do sałatek i innych dań, można z nich także przygotować smaczną pastę. Jak wybrać dobre oliwki? Czy oliwki z supermarketu w woreczku za 2 zł będą gorsze od tych z delikatesów za 12 zł?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na etykietę. Im mniej składników tym lepiej. Produkt wysokiej jakości będzie zawierał, poza oliwkami, naturalną solankę, sól morską, oliwę extra virgin, ocet winny. Największą pułapką jest pasta paprykowa. Mogą być w niej takie „pyszności” jak guma guar czy alginian sodu. Najlepsze oliwki pochodzą z Grecji, Hiszpanii oraz Włoch. Za najbardziej szlachetne uważane są greckie ciemne oliwki Kalamata. Mają wyrazisty smak, są jędrne, doskonale uzupełniają dania kuchni śródziemnomorskiej. Zdecydowanie delikatniejsze są z kolei oliwki odmiany Chalkidiki. Jeśli kupujemy niedrylowane owoce na wagę, sprawdźmy, czy pestka łatwo odchodzi od miąższu.