GotowaniePrzepisyCzarne czy zielone? Wybieramy najlepsze oliwki

Czarne czy zielone? Wybieramy najlepsze oliwki

Czarne czy zielone? Wybieramy najlepsze oliwki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

Wiele osób uważa, że czarne i zielone oliwki to dwie różne odmiany. Nieprawda. Zielone to te, które są po prostu wcześniej zrywane. Z kolei te, którym pozwoli się dojrzeć – czernieją. Różnią się smakiem – zielone są nieco twardsze i bardziej gorzkie od czarnych. Oliwki, bez względu na kolor, mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

1 / 5

Sprawdź etykietę

Obraz
© Shutterstock.com

W sklepach możemy kupić oliwki zielone faszerowane serem, pastą paprykową czy anchois. W takiej formie stanowią świetną przekąskę. Czarne natomiast częściej dodaje się do sałatek i innych dań, można z nich także przygotować smaczną pastę. Jak wybrać dobre oliwki? Czy oliwki z supermarketu w woreczku za 2 zł będą gorsze od tych z delikatesów za 12 zł?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na etykietę. Im mniej składników tym lepiej. Produkt wysokiej jakości będzie zawierał, poza oliwkami, naturalną solankę, sól morską, oliwę extra virgin, ocet winny. Największą pułapką jest pasta paprykowa. Mogą być w niej takie „pyszności” jak guma guar czy alginian sodu. Najlepsze oliwki pochodzą z Grecji, Hiszpanii oraz Włoch. Za najbardziej szlachetne uważane są greckie ciemne oliwki Kalamata. Mają wyrazisty smak, są jędrne, doskonale uzupełniają dania kuchni śródziemnomorskiej. Zdecydowanie delikatniejsze są z kolei oliwki odmiany Chalkidiki. Jeśli kupujemy niedrylowane owoce na wagę, sprawdźmy, czy pestka łatwo odchodzi od miąższu.

2 / 5

Tapenada z czarnych oliwek

Obraz
© Shutterstock.com

Tapenada to smakowita propozycja z Prowansji. Jest to klasyczna pasta z czarnych oliwek, którą podaje się do świeżego pieczywa lub grzanek. Przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób. Wystarczy zblendować oliwki i dodać przyprawy.

Składniki: 200 g czarnych oliwek bez pestek, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy extra virgin, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki kaparów, natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, szczypta chili.
Przygotowanie: oliwki i kapary zblenduj. Dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, ocet i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Gotowe!

3 / 5

Koreczki w greckim stylu

Obraz
© Shutterstock.com

Prym wśród przekąsek wiodą koreczki, czyli kawałki sera, wędlin, warzyw, owoców, pieczywa nadziane na wykałaczkę. Ich zaletą jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie z produktów, które akurat mamy pod ręką. Te koreczki sprawdzą się jako aperitif do wina. Ważne jednak, by użyć składników dobrej jakości.

Składniki: 10 pomidorków cherry, 10 dużych zielonych oliwek, 100 g sera feta, pół ogórka szklarniowego, łyżka oliwy extra virgin, oregano, 10 wykałaczek.
Przygotowanie: ogórka i fetę pokrój w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Skrop je oliwą i oprósz oregano. Na wykałaczki nabijaj kolejno - kawałek ogórka, ser, pomidorka i oliwkę.

4 / 5

Sałatka z kozim serem, łososiem i oliwkami

Obraz
© Shutterstock.com

Kozi ser ma tyle samo swoich zwolenników co przeciwników. Jedni go wręcz uwielbiają, inni, no cóż, uważają, że po prostu śmierdzi. Powiedzmy sobie szczerze - zapach jest rzeczywiście specyficzny, ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Świetnie komponują się z oliwkami.

Składniki: 150 g wędzonego łososia, czarne oliwki, 100 g koziego sera, 150 g roszponki, 10 pomidorków cherry, łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, sól, pieprz.
Przygotowanie: sałatę przełóż do miski, łososia podziel na mniejsze części, ser pokrusz, oliwki pokrój i pomidorki przekrój na pół. Z oliwy, octu, miodu i przypraw przygotuj sos. Połącz w misce wszystkie składniki. Podawaj z bagietką.

5 / 5

Oliwki w cieście francuskim

Obraz
© Shutterstock.com

Efektowne szaszłyki z ciasta francuskiego i oliwek to świetna przekąska na imprezę. Przygotowanie jej nie wymaga wprawy i czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni.

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, słoik zielonych oliwek z pastą paprykową, jajko, patyczki do szaszłyków.
Przygotowanie: ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek złóż na pół i zaznacz środek. Na środku połóż oliwkę, owiń ją ciastem, połóż kolejną i również ją owiń, czynność powtarzaj aż do końca paska. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nabij je na patyki do szaszłyków. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 20 min. Podawaj z dipem czosnkowym lub salsą pomidorową.

Źródło artykułu:WP Kobieta
kuchnie świataoliwkismaki

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)