Oliwki w cieście francuskim
Efektowne szaszłyki z ciasta francuskiego i oliwek to świetna przekąska na imprezę. Przygotowanie jej nie wymaga wprawy i czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, słoik zielonych oliwek z pastą paprykową, jajko, patyczki do szaszłyków.
Przygotowanie: ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek złóż na pół i zaznacz środek. Na środku połóż oliwkę, owiń ją ciastem, połóż kolejną i również ją owiń, czynność powtarzaj aż do końca paska. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nabij je na patyki do szaszłyków. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 20 min. Podawaj z dipem czosnkowym lub salsą pomidorową.