Nie tylko w kawie
Kofeinę można wytwarzać sztucznie, syntetyczna forma substancji nie różni się znacznie od naturalnej i jest dodawana do wielu produktów, w tym napojów energetycznych.
Kofeina znajduje się w różnych roślinach, nie tylko ziarnach kawy. Wśród nich są m. in.: liście herbaty, orzechy kola, ziarna kakaowca. Jest więc w czekoladzie i kakao. Poza tym występuje w liściach, owocach i nasionach kilkudziesięciu innych roślin.
Zawierają ją także tabletki przeciw bólowi, dzięki czemu są bardziej skuteczne.
Z napojów kofeinowych warta polecenia jest zielona herbata. Oczyszcza krew, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, ma własności bakteriobójcze, działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym a nawet, podobno, wzmacnia zęby. Czarne herbaty ze względu na zawartość garbników są mniej zalecane.