Na każdego działa inaczej
Organizm przetwarza kofeinę odmiennie w zależności od płci, rasy i innych czynników, np. zażywania określonych leków.
Przykładowo, kobiety metabolizują kofeinę szybciej niż mężczyźni, a palacze - dwa razy szybciej niż pozostali. Azjaci natomiast metabolizują ją wolniej - np. Japończycy pozostają pod jej wpływem do pięciu razy dłużej niż Brytyjki, które palą papierosy.
Choć nie ma jednoznacznych badań na temat tego, czy kofeina szkodzi ciężarnym, warto, aby w okresie oczekiwania na dziecko zaprzestać picia kawy, albo zdecydowanie ograniczyć jej spożycie.
Niektórzy lekarze twierdzą, że spożywanie kofeiny jest w okresie ciąży dozwolone do 200 mg dziennie. Inni z kolei twierdzą, że już taka ilość może zwiększyć ryzyko poronienia lub wpłynąć np. na zbyt małą wagę urodzeniową malucha.