Czerwone mięso zwiększa ryzyko udaru

Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru o 42 proc. - wykazali naukowcy z Instytutu Karolinska w Sztokholmie, których badania opublikowane zostały w piśmie "Stroke".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock

Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru o 42 proc. - wykazali naukowcy z Instytutu Karolinska w Sztokholmie, których badania opublikowane zostały w piśmie "Stroke". Dietę bogatą w czerwone mięso już wcześniej łączono m.in. z podwyższonym ryzykiem niektórych nowotworów, chorobami serca i wysokim ciśnieniem tętniczym.

Jak twierdzą autorzy badań, wciąż pozostaje niejasny związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa a ryzykiem udaru. Aby mu się przyjrzeć dr Susanna Larsson przeprowadziła obserwacje wśród ponad 34,6 tys. mieszkanek Szwecji w wieku od 39 do 73 lat, z których w momencie rozpoczęcia badań (tj. w 1997 roku) żadna nie cierpiała na choroby serca i nie miała zdiagnozowanego nowotworu. W ciągu kolejnych dziesięciu lat udar wystąpił u 1680 kobiet (4 proc.). W większości przypadków (78 proc. ) był to niedokrwienny udar mózgu spowodowany gwałtownym zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu.

Kiedy badacze podzielili kobiety na pięć grup w zależności od ilości spożywanego czerwonego i przetworzonego mięsa, okazało się, że kobiety, które dziennie jadły ponad 86 gramów były o 22 proc. bardziej narażone na udar niż kobiety jedzące mniej niż 36 gramów.

W przypadku badanych, które konsumowały najwięcej przetworzonego mięsa (ponad 41 gramów dziennie) ryzyko udaru było z kolei o 24 proc. większe niż u pań, które jadły nie więcej niż 12 gramów.

Jednocześnie naukowcy zauważyli, że ryzyko było wyższe u osób niepalących i nie cierpiących na cukrzycę. Jeżeli jadły one powyżej 102 gramów czerwonego mięsa dziennie, ryzyko udaru wzrastało nawet o 68 proc.

Niekorzystny wpływ spożywania dużych ilości czerwonego mięsa może mieć związek z wieloma mechanizmami - mówią naukowcy. Zarówno czerwone jak i przetworzone mięso, poprzez wysoką zawartość sodu, przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, które jest główną przyczyną udarów. Istotną rolę może pełnić również nadmierna konsumpcja zawartego w mięsie żelaza, które może zwiększać produkcję wolnych rodników.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów