Czy chleb rzeczywiście tuczy?
Kromka kromce nierówna
Wśród wielu osób (w tym dietetyków) panuje przekonanie, że chleb tuczy.
Wśród wielu osób (w tym dietetyków) panuje przekonanie, że chleb tuczy, nie ma więc dla niego miejsca w jadłospisie tych, którzy chcą mieć szczupłą sylwetkę. Przekonanie to nie jest jednak do końca prawdziwe - wszystko bowiem zależy od rodzaju chleba. Właściwie dobrany, stanowi cenny element diety, wzbogacając ją w niezbędne organizmowi składniki odżywcze.
Ile kalorii ma chleb?
Jedna kromka pełnoziarnistego chleba żytniego zawiera około 60 kcal, czyli tyle samo, co kromka mniej wartościowego (z punktu widzenia zdrowia) chleba baltonowskiego. Francuska bagietka to mniej więcej 280 kcal, zaś jedna bułka-kajzerka - 120 kcal. Zawartość kaloryczna pieczywa jest rzeczywiście dość duża, co może wydawać się jego słabą stroną, zwłaszcza jeśli jesteśmy na restrykcyjnej diecie i zamierzamy schudnąć w dość krótkim czasie. Niemniej jednak dobry chleb zawiera cenne substancje odżywcze oraz węglowodany złożone, które, jako że są powoli przyswajane przez organizm, powodują dłuższe poczucie sytości. Ta właściwość pieczywa dla osób będących na diecie nie jest bez znaczenia - pamiętajmy, że najczęstszym powodem złamania żywieniowego reżimu i porzucenia diety jest właśnie męczące i długotrwałe uczucie głodu.
Na podst. Journal des femmes Anna Loska / (mtr), WP Kobieta