Zalety spożywania chleba
Zawartość kaloryczna danego posiłku nie jest jedynym i najlepszym kluczem przy doborze odchudzającego menu. Ważna jest nie tylko mała ilość kalorii, ale przede wszystkim ich jakość, aby poprzez dietę nie doprowadzić do osłabienia organizmu oraz powstania niedoborów witamin i minerałów. Chleb jest źródłem dobrej jakości węglowodanów, które naszemu organizmowi są niezbędne do codziennego funkcjonowania - bez nich każde większe wydatkowanie energii staje się bardzo męczące.
Kolejnym jego atutem (oraz innych produktów zbożowych) jest duża zawartość protein, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Pieczywo zawiera ponadto błonnik - składnik pokarmowy, który co prawda nie jest przyswajany przez nasz organizm, ale bardzo pomocny w procesie trawienia. Należący do prebiotyków błonnik ulega w jelicie grubym fermentacji, w trakcie której wytwarzane są przyjazne jelitom bakterie, chroniące nas przed zaparciami, biegunką oraz rakiem jelita. Ponadto pieczywo zawiera spore ilości skrobi (średnio 40-50 g na 100 g), dzięki czemu kilka kromek chleba może pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.