Po te napoje sięgaj
Najcenniejsze dla zdrowia drożdże piwowarskie można przyjmować razem z piwem lub podpiwkiem – napojem o ciemnej barwie i słodkawym smaku, który powstaje poprzez zalanie gorącą wodą mąki słodowej, dodanie drożdży i przechowywanie w celu fermentacji w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeśli przygotujemy podpiwek na własną rękę, będziemy mieć pewność, że drożdży piwowarskich w nich nie zabraknie.
Bardzo dużo drożdży zawiera także kwas chlebowy – napój z niewielką zawartością alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba – który przygotowuje się albo na bazie drożdży piwowarskich, albo piekarniczych. Pamiętajmy, że jeśli nie możemy nigdzie znaleźć drożdży piwnych, warto sięgać po piekarnicze, które mają nieco mniej cennych witamin i pierwiastków, są za to tańsze i powszechnie dostępne.