Stosowane przede wszystkim w kuchni drożdże mogą być tanim i prostym sposobem na zdrowie oraz urodę. Warto sięgać przede wszystkim po drożdże piwowarskie, które mają najwięcej właściwości odżywczych, ale również drożdże piekarnicze korzystnie wpłyną na nasz wygląd â szczególnie na kondycję włosów i skóry.
Stosowane przede wszystkim w kuchni drożdże mogą być tanim i prostym sposobem na zdrowie oraz urodę. Warto sięgać przede wszystkim po drożdże piwowarskie, które mają najwięcej właściwości odżywczych, ale również drożdże piekarnicze korzystnie wpłyną na nasz wygląd – szczególnie na kondycję włosów i skóry.
Drożdże, czyli grzyby jednokomórkowe, kojarzą się nam przede wszystkim z wypiekami. Gdy fermentują, spulchniają i podnoszą ciasto. Najbardziej znane są drożdże piwne, piekarnicze, winne oraz kefirowe.
Szczególnie te pierwsze mają korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ zawierają cenne witaminy z grupy B. Witamina B2 wzmacnia odporność organizmu, odgrywa również ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. B5, czyli kwas pantotenowy, łagodzi stany zapalne, korzystnie wpływa na wygląd skóry, poprawia wzrost i pigmentację włosów, zapobiega także przedwczesnemu starzeniu się i powstawaniu zmarszczek. Niedobór witaminy B5 może objawiać się w postaci wypadania włosów. Obecna w drożdżach witamina B7, zwana witaminą H, wpływa na właściwy stan włosów, skóry oraz kości – chroni zwłaszcza przed łojotokiem. Z kolei witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza. Gdy w organizmie jej brakuje, jesteśmy zmęczone i apatyczne.
Tekst: Ewa Podsiadły-Natorska
(epn/sr)
Dla zapracowanych i tych na diecie
Lista właściwości drożdży jest znacznie dłuższa. Znajdziemy w nich również pierwiastki takie jak chrom, cynk, magnez, sód, fosfor, potas, selen, a także kwas foliowy. Dzięki tym cennym dla organizmu składnikom drożdże pobudzają przemianę materii, likwidując zaparcia, wzmacniają organizm (szczególnie system nerwowy), zapobiegają nowotworom, leczą powstające w kącikach ust zajady. Drożdże pomagają się skoncentrować, dlatego są polecane osobom uczącym się oraz pracującym umysłowo. Świeże drożdże, szczególnie piwowarskie, to również źródło łatwo przyswajalnego białka. A dzięki zawartości chromu drożdże poleca się na odchudzanie oraz osobom z cukrzycą czy hipoglikemią; to bowiem pierwiastek, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Po te napoje sięgaj
Najcenniejsze dla zdrowia drożdże piwowarskie można przyjmować razem z piwem lub podpiwkiem – napojem o ciemnej barwie i słodkawym smaku, który powstaje poprzez zalanie gorącą wodą mąki słodowej, dodanie drożdży i przechowywanie w celu fermentacji w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeśli przygotujemy podpiwek na własną rękę, będziemy mieć pewność, że drożdży piwowarskich w nich nie zabraknie.
Bardzo dużo drożdży zawiera także kwas chlebowy – napój z niewielką zawartością alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba – który przygotowuje się albo na bazie drożdży piwowarskich, albo piekarniczych. Pamiętajmy, że jeśli nie możemy nigdzie znaleźć drożdży piwnych, warto sięgać po piekarnicze, które mają nieco mniej cennych witamin i pierwiastków, są za to tańsze i powszechnie dostępne.
Kubek na zdrowie
W przeszłości bardzo popularne były napoje drożdżowe domowej roboty. Aby je przygotować, należy drożdże zalać wrzątkiem albo gorącym mlekiem z dodatkiem cukru. W ten sposób się je zabija – żywe mogłyby nam bardzo zaszkodzić, np. doprowadzając do rozwoju poważnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Poza tym żywe drożdże żywią się witaminami, które chcemy dostarczyć organizmowi.
Taki napój poprawi wygląd skóry i włosów, wzmocni odporność, złagodzi bóle i pomoże ukoić skołatane nerwy. Opinie dotyczące dawkowania napoju drożdżowego są różne – jedni radzą spożywać go kilka razy dziennie, a inni co parę dni. Ponieważ najważniejsza jest systematyczność, po napój najlepiej sięgać raz na dzień. Drożdże można również przyjmować w postaci pastylek.
Odżywki i maseczki zdziałają cuda
Skuteczna będzie terapia drożdżowa stosowana zewnętrznie. Świetne efekty da odżywka do włosów przygotowana według przepisu: garść świeżych drożdży piwowarskich lub piekarniczych rozkruszyć w niewielkiej miseczce. Dodać 1-2 łyżki soku z cytryny i 3-4 łyżki soku z pokrzywy (znajdziemy go w sklepach zielarskich i aptekach); sok z pokrzywy powinien być rozcieńczony 4-5 łyżkami ciepłej, przegotowanej wody. Całość należy mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną papkę nanosimy na lekko zwilżone włosy na 20-30 minut przed myciem. Odżywka jest polecana do włosów zniszczonych i nadmiernie wypadających – leczy łysienie.
Z kolei na tłustą skórę z tendencją do wyprysków warto nałożyć drożdżową maseczkę. Drożdże piwowarskie lub piekarnicze należy rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, dodać trochę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita papka. Maseczkę trzeba starannie rozprowadzić na twarzy i zmyć ją po 10 minutach ciepłą (najlepiej przegotowaną) wodą. Maseczkę drożdżową można również przygotować z dodatkiem soku z ogórka albo cytryny.
Tekst: Ewa Podsiadły-Natorska
(epn/sr)