ABC wyciskania
Soki w kuracji odtruwającej powinny uwzględniać różne warzywa i owoce, w tym warzywa liściaste (szpinak, jarmuż) oraz natki (koperek, pietruszka, szpinak).
Zarówno smak, jak i walory odżywcze wzbogacą też orzechy oraz ziarna, takie jak słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane. Przygotowując soki nie powinno się korzystać z owoców i warzyw mrożonych, a także produktów wątpliwej jakości np. spleśniałych, przejrzałych.
Owoców i warzyw nie należy obierać przed wyciśnięciem, gdyż pod ich skórką znajduje się najwięcej błonnika, dodatkowo również każda niepotrzebna obróbka termiczna będzie powodowała straty w wartości odżywczej.
Soki powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 24 godziny. Najlepiej by były to szklane butelki, ponieważ plastikowe opakowania mogą wchodzić w reakcje z sokiem. Dotyczy to w szczególności soków na bazie owoców cytrusowych z dużą zawartością kwasów.