FitnessDieta na chłodne dni. Wzmocnij odporność

Dieta na chłodne dni. Wzmocnij odporność

Dieta na chłodne dni. Wzmocnij odporność

Jeżeli wciąż się przeziębiamy, zapadamy na infekcje gardła i katar, albo dostajemy wysokiej gorączki, oznacza to, że w naszym organizmie brakuje kilku niezbędnych składników. Zmieńmy dietę na pełną cennych substancji, budujących odporność organizmu.

Coraz chłodniejsze dni sprawiają że zwiększa się ilość infekcji i przeziębień. Aby ich uniknąć warto pomyśleć o zabezpieczeniu się przed nimi, nie tylko poprzez cieplejszy ubiór i unikanie chłodu.

Jeżeli nasza odporność jest słaba, wciąż się przeziębiamy, zapadamy na infekcje gardła i katar, albo dostajemy wysokiej gorączki, oznacza to, że w naszym organizmie brakuje kilku niezbędnych składników, takich jak: witamina A, C, D, B11 oraz cynk. Musimy zatem zmienić dietę na pełną cennych substancji, budujących odporność organizmu.

Stałym składnikiem diety powinna być witamina A, wpływająca na wzrost wytwarzania ciał odpornościowych we krwi. Znajdziemy ją w jajkach, serze, mleku, żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach np. w marchwi, czerwonej papryce, dyni, morelach a także w sałacie.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 8

Co jeść, aby rzadzej chorować?

2 / 8

Witamina B11 i żelazo

Obraz
© 123RF.COM

Źródłami witaminy B11 są między innymi jaja i grzyby, a także kapusta i szpinak.

Ważna rolę w budowaniu odporności odgrywa żelazo. Bogata w żelazo jest wątróbka, chude czerwone mięso, jaja, grube kasze jęczmienne i gryczane oraz chleb razowy. Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce, jednak można również poprawić przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia roślinnego, spożywając je razem z bogatymi w witaminę C warzywami i owocami.

Ze składników tych można skomponować wiele pysznych potraw, jak naleśniki z grzybami podsmażonymi na cebulce i czosnku, kanapki z razowego pieczywa z pastą rybną, kapelusze pieczarek zapiekane ze szpinakiem. Potrawy te na pewno podniosą naszą odporność.

Brokuły warto gotować na parze, ponieważ wtedy wszystkie składniki odżywcze zostają w warzywie, a nie w wodzie.

3 / 8

Cynk, selen i zdrowe tłuszcze

Obraz
© 123RF.COM

Ważnym ze względu na budowanie odporności składnikiem mineralnym jest cynk którego bogatym źródłem są pestki dyni oraz olej z pestek dyni, a w codziennej diecie są to produkty z pełnego ziarna takie jak pieczywo razowe, chleb graham, kasza gryczana, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i płatki owsiane.

Cynk znajdziemy też w rybach morskich, owocach morza oraz przetworach rybnych, warto zatem częściej sięgać po tego rodzaju produkty również dlatego że są świetnym źródłem innych ważnych dla odporności składników, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zwanych NNKT. Kwasy te powodują wzrost namnażania prostaglandyn pobudzających układ odpornościowy do działania. Dlatego też powinno się częściej wybierać ryby morskie takie jak łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź i nie tylko zimą, gdy ryzyko przeziębienia jest wyższe ale przez cały rok, aby utrzymywać odporność organizmu na odpowiednio wysokim poziomie.

Do grupy produktów spożywczych zawierających NNKT zaliczyć należy też oleje roślinne zwłaszcza olej rzepakowy, lniany oraz sezamowy, które możemy stosować na zimno do sałatek i sosów oraz na gorąco jako składnik gotowych potraw.

Warto wspomnieć też o selenie , który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego poprzez zwiększanie liczby przeciwciał i hamowanie namnażania drobnoustrojów chorobotwórczych. Godne polecenia jest spożywanie orzechów, zwłaszcza brazylijskich, bo już jedna sztuka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen. Selen znajdziemy również w rybach i owocach morza.

4 / 8

Jakie warzywa jeść jesienią?

5 / 8

Witamina C

Obraz
© 123RF.COM

Witamina C jest również pomocna w działaniu układu immunologicznego powodując pobudzenie odporności. Znaleźć ją można w owocach dzikiej róży, kiszonych ogórkach i kapuście, natce pietruszki, czerwonej papryce, czarnej porzeczce oraz owocach cytrusowych, więc bez problemu może być elementem codziennej diety.

Witamina C wzmacnia też ściany naczyń krwionośnych, które zimą są szczególnie wrażliwe na zmiany temperatur.

Dzięki zawartości witaminy C dzika róża działa wzmacniająco i zwiększa odporność organizmu. 50 dag owoców róży zasyp 25 dag cukru i zalej 1 l 40 proc. wódki. Po tygodniu przecedź. Kieliszek nalewki z róży dziennie zapewni ci ochronę przed infekcjami.

6 / 8

Naturalne antybiotyki

Obraz

Często polecanymi dodatkami do potraw w okresie jesienno-zimowym są czosnek i cebula ze względu na wysoką zawartość allicyny, która hamujące rozwój patogennych bakterii, a także wirusów i grzybów.

Warto więc do obiadu przyrządzić sos czosnkowy a do sałatki wkroić cebulę. Pamiętajmy jednak, że czosnku nie należy łączyć z lekami takimi, jak aspiryna.

7 / 8

Wpływ buraków na zdrowie

8 / 8

Lecznicze zapachy

Obraz
© 123RF.COM

Obniżenie odporności jesienią wpływa także na zdrowie psychiczne.

Dobrą metodą walki z jesienna chandrą jest na przykład delektowanie się poprawiającymi nastrój smakołykami. Starożytne cywilizacje słusznie uważały miód za cudowne lekarstwo dla ciała i duszy. Ze względu na znaczącą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych oraz minerałów, związków azotowych, witamin i innych substancji czynnych, jest on idealnym środkiem wspomagającym osoby wyczerpane długotrwałym wysiłkiem fizycznym i umysłowym.
Jesienią, gdy popadamy w stan osłabienia, taki zastrzyk energii przyda się każdemu. Poza tym, zawarta w miodzie acetylocholina poprawia krążenie, wpływając pozytywnie na koncentrację i procesy intelektualne.

Będzie świetnie smakować z wodą i cytryną, mlekiem oraz kakao, herbatą czy kawą. - Jeśli chcemy skumulować pozytywny wpływ miodu, mleka i kawy, warto przygotować łączące te składniki cappuccino. Przed spienieniem wystarczy dodać do mleka łyżeczkę miodu - radzi Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland.

Kolejnym produktem wartym dodania do jesiennej diety jest gorzka czekolada. Zawiera takie składniki, jak magnez, żelazo i potas. Niewiele osób wie, że stanowi również źródło tryptofanu - substancji przekształcanej w organizmie w zwaną "hormonem szczęścia" serotoninę. Jej wysoki poziom zapobiega depresji i zmęczeniu. Ma również znaczenie dla naturalnego regulowania snu i apetytu.

Z przetworem ziaren kakaowca nie należy jednak przesadzać. Najlepiej raz dziennie zaserwować sobie dwie kostki gorzkiej czekolady. W połączeniu z kawą, wyeliminuje ospałość, poprawi nasze samopoczucie oraz zwiększy gotowość do działania.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (10)