Lekkie posiłki
Jeśli organizm zaczyna już tolerować pokarmy, możemy wypić bulion warzywny i stopniowo wprowadzić do menu mięso. - Najlepszy jest pieczony lub gotowany indyk - radzi dietetyk. Po grypie żołądkowej zwykle jesteśmy bardzo osłabieni, a porcja chudego, pełnowartościowego białka postawi nas na nogi. Dobrze na żołądek działają także pieczone jabłka, sucharki, kisiele i kasza manna. Można przygotować z nich delikatne dania. Jeszcze kilka tygodni po grypie żołądkowej warto wystrzegać się ciężkostrawnego jedzenia. Rezygnujemy ze smażenia, nie sięgamy po produkty pikantne albo mocno przetworzone, np. konserwy, które podrażniają śluzówkę jelit. Unikamy smażenia. Obiady gotujemy na parze, w ten sposób pomożemy żołądkowi dojść do siebie. Stopniowo wprowadzamy też do jadłospisu jogurty, tłuszcze, mleko i produkty pełnoziarniste.
Marta Rowicka/ Kobieta WP