Super ziarna
Eksperci radzą, aby uważać też na super ziarna, takiej jak np. komosa, farro i freekeh. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem aminokwasów, błonnika i potasu; orzechowy farro wzmacnia układ odpornościowy i obniża poziom cholesterolu, a freekeh (zboże z Bliskiego Wschodu) ma 4 razy więcej błonnika niż brązowy ryż. Nicole Avena, neurolog z nowojorskiego uniwersytetu uważa, że od spożywania popularnych ziaren można przytyć.
"Błonnik sprawia, że dłużej czujemy uczucie sytości, ale podobnie jak węglowodany, może aktywować układ nagrody w mózgu, co może prowadzić do przejedzenia. I tu pojawia się problem. Należy wziąć pod uwagę, że kubek zawiera od 200 do 260 kalorii" - wyjaśnia ekspertka.
Czyli w tym przypadku również obowiązuje umiar i rozwaga. Kluczem do sukcesu okazuje się systematyczne kontrolowanie spożywanych posiłków.
POLECAMY: * Zobacz, jak słońce niszczy skórę*