Emocje
Jesteśmy zaprogramowani przez naturę do tego, żeby jeść w odpowiedzi na silne emocje. Pożywienie to sposób na ukojenie nerwów, a nawet na nawiązywanie więzi społecznych. Często w przypływie silnych negatywnych emocji po prostu sięgamy po coś słodkiego. Chcemy poczuć się dobrze od razu i zapominamy o długofalowych konsekwencjach takiego postępowania.
Według ekspertów nauczenie się kontrolowania napadów obżarstwa jest najważniejsze w walce z nadwagą. Nawet jeżeli emocjonalne jedzenie zdarza nam się rzadko. Co wtedy robić? Najczęściej samo uświadomienie sobie swojego stanu emocjonalnego pomaga w kontroli obżarstwa. Ważne jest też, żeby jedzenie nie było dla nas jedynym źródłem rozrywki. Musimy mieć w zanadrzu inne sposoby na poprawienie sobie nastroju. Może warto w takiej sytuacji iść na spacer lub porozmawiać z koleżanką przez telefon.
Tekst: na podst. Huffingtonpost.com/(sr/mtr), kobieta.wp.pl