Deserowe i stołowe
Sezon na jabłka trwa od początku czerwca do późnej jesieni. Przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują wartości odżywcze i smak nawet do 10 miesięcy. Prawdopodobnie pierwsze jabłka pojawiły się w Chinach, a obecnie na całym świecie wyróżnia się ponad 10 tysięcy ich odmian. Różnią się nie tylko wielkością, barwą, kształtem czy kolorem, ale przede wszystkim smakiem, zapachem i zastosowaniem.
Główny podział to jabłka deserowe oraz stołowe. Te pierwsze są twarde i soczyste. Słodkie zazwyczaj jada się je na surowo, ponieważ wolno się rozgotowują (dodawane do potraw mogą jednak pełnić rolę chrupiącego składnika), natomiast kwaśne warto wykorzystać do pieczenia, gotowania i robienia przetworów. Mogą zastąpić ocet winny w zupach czy uzupełnić sałatkę z buraków. Jabłka stołowe można spożywać w dowolny sposób.