Zdrowe jako pierwsze
Do ciekawych wniosków doszli ostatnio badacze z Uniwersytetu Cornella w USA. Okazało się, że ważna jest kolejność, w której nakładamy jedzenie. Badani, którym w bufecie jako pierwsze oferowano owoce i zdrowy jogurt, zjadali mniej niezdrowej żywności niż osoby, którym w pierwszej kolejności podawano smażone jajka z bekonem.
Osoby ze „zdrowej” grupy nie tylko częściej wybierały pełnowartościowe produkty, ale były też bardziej wybredne przy nakładaniu sobie niezdrowego jedzenia. Natomiast ludzie z drugiej grupy nakładali tuczące produkty bezrefleksyjnie i często w ogóle rezygnowali z owoców i jogurtów.
Dlaczego kolejność ma takie znaczenie? Być może widok zdrowej żywności przypomina nam o naszych postanowieniach dietetycznych. Przy okazji takie produkty są bardziej sycące i mają więcej wartości odżywczych, więc mamy mniejszą ochotę na sięgnięcie po niezdrowe rzeczy.