Owoce suszone na słońcu maja więcej witamin niż te suszone mrozem - MIT
Tradycyjnie suszone na słońcu lub - szybszym sposobem - w piecach przemysłowych, owoce zawierają trzy razy mniej wody niż owoce świeże, ale za to zawarte w nich składniki odżywcze są bardziej skondensowane. Owoce suszone na słońcu lub w piecach przemysłowych mają trzy razy mniej wody od owoców świeżych, ale zawartość składników odżywczych jest w nich bardziej skondensowana. Producenci poszli o krok dalej i aby zachować maksymalną ilość witamin i składników odżywczych w morelach czy winogronach suszą je za pomocą mrozu. Ten tak zwany proces liofilizacji polega na suszeniu żywności w temperaturze -40 stopni Celsjusza. W ten sposób mamy gwarancję, że suszone owoce mają tyle samo białek, węglowodanów, soli mineralnych, co te prosto z krzaczka zrywane latem w ogrodzie.