Kolory na talerzu
Bogatym źródłem termogeników są także owoce i warzywa. W przypadku pierwszych z nich, istotnym kryterium wyboru jest zawartość witaminy C, która przyspiesza rozpuszczanie i spalanie tłuszczu. Bierze ona także udział w syntezie karnityny - substancji odpowiedzialnej za transport kwasów tłuszczowych, w celu zamiany ich na energię.
W pierwszych miesiącach roku dobrym źródłem witaminy C będą pomarańcze, grejpfruty, limonki oraz ananasy i czarna porzeczka. Dieta bogata w tego typu produkty jest szczególnie polecana osobom prowadzącym aktywny tryb życia - związek zmniejsza również bóle mięśni odczuwalne po intensywnym treningu.
Przygotowując posiłki na bazie warzyw, warto natomiast kierować się ilością błonnika, który stymuluje pracę układu pokarmowego, usprawnia proces trawienia i zmniejsza uczucie głodu. Jego dużą zawartością charakteryzuje się fasola, groch, soczewica, pietruszka, marchew, kukurydza i dynia.
Optymalną dzienną dawką polecaną dorosłym osobom jest 20-40 g błonnika. Należy jednak pamiętać, aby przy diecie bogatej w ten składnik spożywać dużo płynów.