Jak długo powinno się gotować jajka?
Niektórzy uważają, że gotowanie jajek jest tak proste, jak ugotowanie wody. Często jednak okazuje się, że mamy problem z dokładnym określeniem, jak długo powinno się gotować jajko na miękko, jak długo na twardo i zazwyczaj wychodzi pomiędzy.
16.08.2009 | aktual.: 16.08.2009 19:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zacznijmy jednak od początku, czyli od sprawdzenia, czy jajko jest świeże. Zanurzamy je więc w zimnej wodzie. Jeśli tonie, to znaczy, że spokojnie można je wykorzystać, jeśli wypłynie na powierzchnię lepiej wyrzucić je do śmietnika.
Przystąpmy więc do gotowania. Woda nie powinna mocno bulgotać, a tylko lekko drgać, więc nie przesadzajmy z ogniem. Ponoć jużpo jednej minucie jajko jest ugotowane na miękko. Jednak wtedy zarówno białko, jak i żółtko nie są jeszcze ścięte. Najlepiej poczekać 3 minuty. Wtedy białko będzie lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne.
Po upływie ok. 4 minut białko będzie ścięte dość mocno, a żółtko zacznie się lekko ścinać. Po 5 minutach otrzymamy tzw. jaja mole. Białko będzie ścięte całkowicie, natomiast żółtko zetnie się tylko w połowie. Po 7-8 minutach powinniśmy otrzymać jajko na twardo. Nie powinniśmy jednak gotować jajek dłużej niż 10 minut, bo wtedy zaczną tracić swój smak i staną się gumowate. Może pojawić się także warstwa nalotu na żółtku.