GotowanieJak długo powinno się gotować jajka?

Jak długo powinno się gotować jajka?

Jak długo powinno się gotować jajka?
Redakcja

16.08.2009 17:50, aktual.: 16.08.2009 19:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niektórzy uważają, że gotowanie jajek jest tak proste, jak ugotowanie wody. Często jednak okazuje się, że mamy problem z dokładnym określeniem, jak długo powinno się gotować jajko na miękko, jak długo na twardo i zazwyczaj wychodzi pomiędzy.

Zacznijmy jednak od początku, czyli od sprawdzenia, czy jajko jest świeże. Zanurzamy je więc w zimnej wodzie. Jeśli tonie, to znaczy, że spokojnie można je wykorzystać, jeśli wypłynie na powierzchnię lepiej wyrzucić je do śmietnika.

Przystąpmy więc do gotowania. Woda nie powinna mocno bulgotać, a tylko lekko drgać, więc nie przesadzajmy z ogniem. Ponoć jużpo jednej minucie jajko jest ugotowane na miękko. Jednak wtedy zarówno białko, jak i żółtko nie są jeszcze ścięte. Najlepiej poczekać 3 minuty. Wtedy białko będzie lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne.

Po upływie ok. 4 minut białko będzie ścięte dość mocno, a żółtko zacznie się lekko ścinać. Po 5 minutach otrzymamy tzw. jaja mole. Białko będzie ścięte całkowicie, natomiast żółtko zetnie się tylko w połowie. Po 7-8 minutach powinniśmy otrzymać jajko na twardo. Nie powinniśmy jednak gotować jajek dłużej niż 10 minut, bo wtedy zaczną tracić swój smak i staną się gumowate. Może pojawić się także warstwa nalotu na żółtku.

Źródło artykułu:WP Kobieta
poradygotowaniejajko