Skarbnica witaminy C
Owoc grejpfruta zawiera 90 procent wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości witaminy E i P. Posiada dużą ilość witaminy C 30-50 mg/ 100 g i korzystnie wpływa na pracę jelit.
W miąższu występują karoteny - głównie likopen, warunkujący jego zabarwienie, pektyny i błonnik. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii.
W owocach cytrusowych kryje się w sumie ok. 400 związków chemicznych. Dlatego są od lat badane przez naukowców, którzy chcą wykorzystać ich zdrowotny potencjał.
Ilość witaminy C zawartej w owocach, grejpfrutowi daje zaszczytne trzecie miejsce, po kiwi i dzikiej róży. W tyle zostawia pomarańczę, czarną porzeczkę i cytrynę.