Woda z octem do mycia owoców i inne specyfiki – czy warto?
Aby pozbyć się zanieczyszczeń, z którymi sama woda może sobie nie poradzić, przygotuj roztwór z wody i z sody. W litrze płynu należy rozpuścić łyżkę stołową sody oczyszczonej. W takim roztworze należy przez kilka minut moczyć owoce lub warzywa, a następnie dokładnie opłukać je w czystej wodzie. Co prawda pozbyliśmy się szkodliwych substancji, ale jednocześnie zawarta w roztworze soda spowodowała rozkład części witamin.
Innym sposobem jest przygotowanie roztworu wody z solą lub octem (na litr płynu wlej szklankę octu). Następnie, tak jak w przypadku roztworu wody z sodą, należy umyć owoce pod bieżącą, czystą wodą. W sklepach dostępne są także specjalne ekologiczne płyny do mycia warzyw i owoców, które usuwają groźne zarazki i zanieczyszczenia z ich powierzchni. Są to bezpieczne preparaty, gdyż w składzie znajdują się wyłącznie naturalne składniki. Nie mają one zapachu, są bezbarwny i nie wpływają na smak produktów.