Dla każdego?
Probiotyki dostępne są w postaci preparatów (m.in. jako kapsułki, granulki, w saszetkach), ale najlepiej sięgać po produkty mleczarskie – jogurty, maślanki, twarożki, kefiry, serki itp. Niektóre kobiety z infekcjami miejsc intymnych umieszczają jogurt bezpośrednio w pochwie, co przyśpiesza powrót do zdrowia.
Pamiętajmy jednak, że nie każdy może sięgać po probiotyki w dowolnych ilościach. Przede wszystkim, jeśli na opakowaniu danego preparatu nie ma nazwy żadnego szczepu, możemy być pewni, że produkt ten nie zawiera bakterii o korzystnych właściwościach dla naszego organizmu. Również przyjmowanie probiotyków w nadmiernych ilościach u osób szczególnie wrażliwych może zaburzyć pracę układu pokarmowego. Ostrożnie trzeba podawać probiotyki dzieciom z alergiami i zaburzeniami odporności. Natomiast osoby z przewlekłymi chorobami czy bardzo osłabione przed zastosowaniem probiotyków powinny porozmawiać z lekarzem.
Tekst: Ewa Podsiadły-Natorska
(epn/sr), kobieta.wp.pl