Dieta równie ważna
A co z dietą? Niestety, niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie niklu ze swojego jadłospisu, ponieważ w śladowych ilościach można go znaleźć niemal w każdym produkcie spożywczym (jest piątym najczęściej występującym pierwiastkiem chemicznym po żelazie, tlenie, krzemie i magnezie). Produkty zawierające nikiel w ilościach mogących wywołać uczulenie to:
- kawa, kakao, czarna herbata,
- serki topione,
- produkty puszkowane,
- konserwy,
- produkty zbożowe niskoprzetworzone - pszenica, żyto, owies,
- nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja, soczewica,
- makrela, tuńczyk, śledź, łosoś, owoce morza,
- orzeszki ziemne, migdały, nasiona słonecznika, siemię lniane,
- suszone owoce,
- piwo, wino czerwone,
- margaryna.
Produkty zwierzęce zawierają mniejszą ilość niklu w porównaniu do produktów roślinnych. Zaleca się zatem spożywanie mięsa, produktów mlecznych oraz mleka. Im produkty mniej przetworzone termicznie, tym mniej zawierają niklu, co może być związane z używaniem do obróbki termicznej urządzeń z elementami ze stali nierdzewnej.