Co jeść?
Postaraj się, aby dieta była urozmaicona i bogata w składniki odżywcze. Problemy skórne mogą się nasilać, jeśli w diecie zabraknie witaminy C oraz witaminy E. Dlatego też sięgaj po cytrusy, brzoskwinie, gruszki, jeżyny, truskawki.
Większość warzyw jest dozwolona: papryka, ogórki, bakłażan, kapusta. Uważać musisz jedynie na czosnek oraz warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, sałata).
Wprowadź do diety niskoprzetworzone produkty mleczne; wybieraj produkty naturalne bez dodatku aromatów czy wsadów owocowych.
Osoby z alergią na nikiel powinny ograniczyć produkty zbożowe, ryżowe i kukurydziane. Niestety nie powinny jeść zbóż z pełnego przemiału. Mąki oczyszczone mają mniejszą zawartość niklu, jednak należą do produktów w nikiel bogatych. Dlatego wybieraj pszenny chleb, ale nie przesadzaj z jego ilością.
Produkty, na które praktycznie nie musisz uważać to mięso oraz jaja. Zdecydowanie zrezygnuj z puszek i konserw.