Witamina C – usuwa wolne rodniki i chroni przed anemią
Zapotrzebowanie na witaminę C wrasta wraz z wiekiem. Kwas askorbinowy neutralizuje wolne rodniki, których nadmiar przyspiesza proces starzenia się skóry. Poza tym wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, czyli przeciwdziała tworzeniu się tzw. pajączków (np. na twarzy czy na nogach). Dzięki witaminie C organizm lepiej przyswaja żelazo, którego niedobór powoduje niedokrwistość. Zatem potrzebują jej zwłaszcza kobiety zagrożone anemią, np. stosujące dietę odchudzającą, mające obfite miesiączki, będące w ciąży lub karmiące. Witamina C nie tylko wzmacnia naszą skórę, ale wpływa także pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego. Co ciekawe, jej efektywność naukowcy udowodnili przy profilaktyce nowotworów.
Gdy jej brakuje, często pojawiają się infekcje i przeziębienia. Zmagamy się z osłabieniem, zmęczeniem i brakiem apetytu. Obserwujemy również proces pękania naczynek krwionośnych. Jej niedobór prowadzi do problemów z gojeniem się ran, krwawienia dziąseł czy bólu stawów. Warto dodać, że skuteczność witaminy C obniża stosowanie środków hormonalnych.
Cennym źródłem witaminy C są cytrusy, jagody i czarne porzeczki. Znajdziemy ją również w kapuście, pomidorach, kiwi, malinach, truskawkach, szpinaku czy w dzikiej róży.