Mikrofalówka zabija składniki odżywcze
To jeden z najbardziej popularnych mitów, dotyczących żywności. Kaufman przekonuje jednak, że podgrzewanie posiłków w kuchence mikrofalowej nie tylko nie pozbawia ich cennych składników odżywczych, ale w niektórych przypadkach może wręcz być korzystne dla zdrowia. Ekspertka twierdzi, że "gotowanie" warzyw w mikrofali pozwala zatrzymać w nich wiele witamin, które ulegają zniszczeniu, gdy te same produkty wrzucamy do garnka z wodą i trzymamy zbyt długo na ogniu. Podgrzewanie w mikrofalówce - ze względu na krótszy czas trwania procesu - pozwala na przykład zachować wrażliwą na temperaturę witaminę C.
Kaufman poleca również wstępne gotowanie mięsa w ten sposób. - Wkładanie go do kuchenki mikrofalowej zanim zaczniemy smażyć na patelni albo wrzucimy do piekarnika może znacząco zmniejszyć wytwarzanie potencjalnie rakotwórczych substancji, takich jak aminy heterocykliczne czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Te chemikalia wiąże się z występowaniem nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty.