Kawa odwadnia, a kalafior nie ma witamin?
Fakty i mity
Mity dotyczące jedzenia funkcjonują często na zasadzie plotki: przypadkowo zasłyszane stwierdzenie traktujemy jak pewnik. Stajemy się na przykład święcie przekonani, że kalafior - ze względu na swój kolor - jest mniej wartościowy niż brokuł. Myląca może być też niekiedy nazwa. Kupując produkty wieloziarniste, wierzymy, że są tak samo dobroczynne dla naszego organizmu jak te z pełnego ziarna. I choć niepełna wiedza w zakresie poniżej przedstawionych przykładów nie do końca jest szkodliwa, warto zweryfikować niektóre fakty na temat poszczególnych produktów, by dokonywać mądrzejszych, zdrowszych wyborów żywieniowych.
Mity dotyczące jedzenia funkcjonują często na zasadzie plotki: przypadkowo zasłyszane stwierdzenie traktujemy jak pewnik. Stajemy się na przykład święcie przekonani, że kalafior - ze względu na swój kolor - jest mniej wartościowy niż brokuł. Myląca może być też niekiedy nazwa. Kupując produkty wieloziarniste, wierzymy, że są tak samo dobroczynne dla naszego organizmu jak te z pełnego ziarna. I choć niepełna wiedza w zakresie poniżej przedstawionych przykładów nie do końca jest szkodliwa, warto zweryfikować niektóre fakty na temat poszczególnych produktów, by dokonywać mądrzejszych, zdrowszych wyborów żywieniowych.
Tekst: na podst. Foxnews.com/Izabela O'Sullivan
(ios/sr), kobieta.wp.pl