Kawa odwadnia, a kalafior nie ma witamin?
Mity dotyczące jedzenia funkcjonują często na zasadzie plotki: przypadkowo zasłyszane stwierdzenie traktujemy jak pewnik. Stajemy się na przykład święcie przekonani, że kalafior - ze względu na swój kolor - jest mniej wartościowy niż brokuł. Myląca może być też niekiedy nazwa. Kupując produkty wieloziarniste, wierzymy, że są tak samo dobroczynne dla naszego organizmu jak te z pełnego ziarna. I choć niepełna wiedza w zakresie poniżej przedstawionych przykładów nie do końca jest szkodliwa, warto zweryfikować niektóre fakty na temat poszczególnych produktów, by dokonywać mądrzejszych, zdrowszych wyborów żywieniowych.
Mity dotyczące jedzenia funkcjonują często na zasadzie plotki: przypadkowo zasłyszane stwierdzenie traktujemy jak pewnik. Stajemy się na przykład święcie przekonani, że kalafior - ze względu na swój kolor - jest mniej wartościowy niż brokuł. Myląca może być też niekiedy nazwa. Kupując produkty wieloziarniste, wierzymy, że są tak samo dobroczynne dla naszego organizmu jak te z pełnego ziarna. I choć niepełna wiedza w zakresie poniżej przedstawionych przykładów nie do końca jest szkodliwa, warto zweryfikować niektóre fakty na temat poszczególnych produktów, by dokonywać mądrzejszych, zdrowszych wyborów żywieniowych.
Tekst: na podst. Foxnews.com/Izabela O'Sullivan
(ios/sr), kobieta.wp.pl
Pieczywo wieloziarniste tak samo zdrowe jak z pełnego ziarna
Samo określenie "wieloziarniste" oznacza jedynie tyle, że zawartych jest w nim kilka rodzajów zbóż. Nie muszą to być jednak wcale pełne zboża. Tak więc chleb z siedmiu ziaren niekoniecznie jest takim synonimem zdrowia, za jaki go uważaliśmy.
W przypadku pieczywa i innych produktów pełnoziarnistych, do produkcji żywności wykorzystywane są wszystkie części ziarna: otręby, kiełki i bielmo. W efekcie otrzymujemy bardziej wartościowy odżywczo produkt, zawierający dużo błonnika i innych komponentów, naturalnie występujących w roślinach zbożowych.
Badania pokazują, że istnieją dowody na to, iż produkty pełnoziarniste znacząco obniżają ryzyko wystąpienia schorzeń przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca czy rak, a także odgrywają istotną rolę w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i regulowaniu metabolizmu.
Aby upewnić się, że kupowana żywność zawiera pełne ziarna, koniecznie czytaj etykiety.
Zielone warzywa cenniejsze
Być może spotkałaś się ze stwierdzeniem, że od białej żywności lepiej się trzymać z daleka, bo jest szkodliwa. Niektórzy rozszerzyli interpretację dotyczącą cukru i soli na inne produkty tego koloru i wystrzegają się na przykład kalafiora, uważając, że nie uczyni wiele dobrego dla ich zdrowia. Tymczasem barwa, jak się okazuje, nie ma nic wspólnego z tym, jakie działanie na nasz organizm ma dany produkt.
Ta zasada dotyczy szczególnie warzyw. Nie tylko to, co zielone, czyli brokuł, brukselka, szpinak czy kapusta, przynosi zdrowotne korzyści. Również kalafior, cebula, pietruszka, grzyby czy ziemniaki są bogate w wartości odżywcze. Dietetycy przekonują, że jedzenie białych warzyw może pomagać w przyswajaniu błonnika, potasu, magnezu oraz innych witamin i minerałów. Kiedy więc przyrządzasz smakowitą sałatkę, niech nie zabraknie w niej także białych składników.
Gorzka czekolada ma więcej przeciwutleniaczy
Tę pierwszą uważa się za zdrowszą ze względu na większą zawartość kakao. Nie oznacza to jednak, że w ciemnej czekoladzie znajdziemy więcej antyoksydantów niż w tej mlecznej. Składniki odżywcze naturalnie występujące w świeżych ziarnach kakao poprawiają krążenie i chronią przed chorobami serca. Potwierdzają to rozmaite badania.
Jednak według amerykańskiej Narodowej Rady Stowarzyszenia Cukierników (The National Confectioners Association?s Chocolate Council), zawartość kakao podawana na opakowaniu wielu wyrobów nie jest wiarygodną informacją na temat ilości antyutleniaczy obecnych w danym produkcie. W procesie produkcji - a więc m.in. pod wpływem temperatury czy wilgoci - ziarna kakao ulegają bowiem mniejszemu lub większemu zniszczeniu. Wynika stąd, że nie zawsze, kierowana aspektami zdrowotnymi, musisz wybierać ciemną czekoladę, jeśli jesteś znacznie większą fanką mlecznej.
Suplementy diety to strata pieniędzy
W ciągu ostatnich kilku miesięcy naukowcy dość głośno spierali się na temat pozytywnego wpływu zażywania witamin na poprawę odporności organizmu. Choć głosy są mocno podzielone, zwolennicy suplementów diety podkreślają, że specyfiki te odgrywają dużą rolę, jeśli chodzi o ogólne samopoczucie, szczególnie w przypadku niektórych grup osób.
Caroline Kaufman, dietetyk z Los Angeles, twierdzi, że przyjmowanie witamin jest szczególnie ważne u kobiet w ciąży, ludzi mających w tym zakresie jakiekolwiek niedobory, wegetarian i wegan, a także u osób w podeszłym wieku. Ekspertka zaleca jednak, by nawet w przypadku przyjmowania multiwitaminy zasięgnąć porady lekarza.
Mikrofalówka zabija składniki odżywcze
To jeden z najbardziej popularnych mitów, dotyczących żywności. Kaufman przekonuje jednak, że podgrzewanie posiłków w kuchence mikrofalowej nie tylko nie pozbawia ich cennych składników odżywczych, ale w niektórych przypadkach może wręcz być korzystne dla zdrowia. Ekspertka twierdzi, że "gotowanie" warzyw w mikrofali pozwala zatrzymać w nich wiele witamin, które ulegają zniszczeniu, gdy te same produkty wrzucamy do garnka z wodą i trzymamy zbyt długo na ogniu. Podgrzewanie w mikrofalówce - ze względu na krótszy czas trwania procesu - pozwala na przykład zachować wrażliwą na temperaturę witaminę C.
Kaufman poleca również wstępne gotowanie mięsa w ten sposób. - Wkładanie go do kuchenki mikrofalowej zanim zaczniemy smażyć na patelni albo wrzucimy do piekarnika może znacząco zmniejszyć wytwarzanie potencjalnie rakotwórczych substancji, takich jak aminy heterocykliczne czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Te chemikalia wiąże się z występowaniem nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty.