Sałatka jarzynowa
Składniki: 3 ugotowane marchewki, 2 ugotowane pietruszki, 1 mały ugotowany seler, 3-4 ogórki konserwowe, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 jabłko, 1 puszka konserwowego groszku, 2 małe ziemniaki, ugotowane w mundurkach, 1 cebula (opcjonalnie). Dodatkowo: 1 słoik majonez, sól, pieprz, łyżka kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę i wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę ogórki, starte jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz odsączony groszek z puszki. Opcjonalnie sparzoną i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje na następny dzień po nocy w lodówce, gdy całość się "przegryzie".