Mniszek lekarski
Mniszek potocznie znany jest pod nazwą mlecz i występuje powszechnie na łąkach, pastwiskach oraz przydomowych trawnikach w całej Polsce. Pojawia się on zwykle w słoneczne dni majowe. Jego kwiaty, zrywane na samym początku kwitnienia, mają pyszny, miodowy smak. Do czego je wykorzystywać? Mniszek dorzucić można do wiosennych sałatek dla ożywienia koloru potrawy oraz dodania jej nowej nuty smakowej.
Z kwiatów wytwarza się również pyszne wino, charakteryzujące się piękną złocistą barwą. Ponadto kwiatostany używane są do wyrobu słodkich syropów, których wiejskie kucharki używały dawniej zamiast miodu do słodzenia wypieków. Syrop taki ma ponadto właściwości lecznicze - można go stosować przy przeziębieniach oraz męczącym kaszlu. Takie lekarstwo, ze względu na swój przyjemny miodowy smak, jest bardzo chętnie przyjmowane przez maluchy. Z kolei nalewka z kwiatów mniszka pomaga na zaparcia, a także wzmacnia żyły - dawniej używano jej do leczenia żylaków.