Kwiaty jadalne - pyszna ozdoba stołu. Zobacz, które jeść i jak je przyrządzać
Z łąki na talerz
Rosnące w przydomowych ogródkach oraz na okiennych parapetach kwiaty są piękną ozdobą. Mało kto jednak wie, że zdobić mogą one nie tylko okna i rabaty, ale także przygotowywane przez nas posiłki - sałatki, desery, sosy.
Rosnące w przydomowych ogródkach oraz na okiennych parapetach kwiaty są piękną ozdobą. Mało kto jednak wie, że zdobić mogą one nie tylko okna i rabaty, ale także przygotowywane przez nas posiłki - sałatki, desery, sosy. Zobaczmy, które kwiaty są* jadalne*, jak je przyrządzać i z czym serwować.
Nawet zwykła sałatka grecka może stać się wykwintnym daniem na letnie przyjęcie, jeśli dodamy do niej odrobiny kwiatów. Jest tylko jedno "ale" - przy zbiorze kwiecia nie możemy się pomylić i narwać roślin trujących lub niesmacznych. Wybierając się po kwiatki na łąkę pamiętajmy także, aby rośliny zrywać w miejscach oddalonych od drogi. Roślin z kwiaciarni lepiej w ogóle nie jeść, ponieważ są one pryskane środkami utrwalającymi, które po spożyciu wywołać mogą biegunki lub alergie. Skoro ostrzeżenia mamy już za sobą, przejdźmy do sedna sprawy: które kwiatki można jeść.
Anna Loska/ WP Kobieta