GotowaniePrzepisyKwiaty jadalne - pyszna ozdoba stołu. Zobacz, które jeść i jak je przyrządzać

Kwiaty jadalne - pyszna ozdoba stołu. Zobacz, które jeść i jak je przyrządzać

Kwiaty jadalne - pyszna ozdoba stołu. Zobacz, które jeść i jak je przyrządzać
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Rosnące w przydomowych ogródkach oraz na okiennych parapetach kwiaty są piękną ozdobą. Mało kto jednak wie, że zdobić mogą one nie tylko okna i rabaty, ale także przygotowywane przez nas posiłki - sałatki, desery, sosy.

Rosnące w przydomowych ogródkach oraz na okiennych parapetach kwiaty są piękną ozdobą. Mało kto jednak wie, że zdobić mogą one nie tylko okna i rabaty, ale także przygotowywane przez nas posiłki - sałatki, desery, sosy. Zobaczmy, które kwiaty są* jadalne*, jak je przyrządzać i z czym serwować.

Nawet zwykła sałatka grecka może stać się wykwintnym daniem na letnie przyjęcie, jeśli dodamy do niej odrobiny kwiatów. Jest tylko jedno "ale" - przy zbiorze kwiecia nie możemy się pomylić i narwać roślin trujących lub niesmacznych. Wybierając się po kwiatki na łąkę pamiętajmy także, aby rośliny zrywać w miejscach oddalonych od drogi. Roślin z kwiaciarni lepiej w ogóle nie jeść, ponieważ są one pryskane środkami utrwalającymi, które po spożyciu wywołać mogą biegunki lub alergie. Skoro ostrzeżenia mamy już za sobą, przejdźmy do sedna sprawy: które kwiatki można jeść.

Anna Loska/ WP Kobieta

1 / 10

Mniszek lekarski

Obraz
© Shutterstock

Mniszek potocznie znany jest pod nazwą mlecz i występuje powszechnie na łąkach, pastwiskach oraz przydomowych trawnikach w całej Polsce. Pojawia się on zwykle w słoneczne dni majowe. Jego kwiaty, zrywane na samym początku kwitnienia, mają pyszny, miodowy smak. Do czego je wykorzystywać? Mniszek dorzucić można do wiosennych sałatek dla ożywienia koloru potrawy oraz dodania jej nowej nuty smakowej.

Z kwiatów wytwarza się również pyszne wino, charakteryzujące się piękną złocistą barwą. Ponadto kwiatostany używane są do wyrobu słodkich syropów, których wiejskie kucharki używały dawniej zamiast miodu do słodzenia wypieków. Syrop taki ma ponadto właściwości lecznicze - można go stosować przy przeziębieniach oraz męczącym kaszlu. Takie lekarstwo, ze względu na swój przyjemny miodowy smak, jest bardzo chętnie przyjmowane przez maluchy. Z kolei nalewka z kwiatów mniszka pomaga na zaparcia, a także wzmacnia żyły - dawniej używano jej do leczenia żylaków.

2 / 10

Stokrotka pospolita

Obraz
© Shutterstock

Stokrotka sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do sałatek. Młodziutkie kwiaty o niewielkich rozmiarach możemy spożywać w całości, starsze rośliny są jednak mniej smaczne, dlatego obrywamy z nich same płatki. Kolorystycznie i smakowo świetnie komponuje się z sałatą oraz świeżym szpinakiem, jednak połączyć ją możemy także z rzodkiewką lub z czerwonymi warzywami (papryka, pomidor) - białe kwiatuszki dodadzą surówce elegancji. Kwiaty stokrotki ponadto możemy zaparzyć i pić jak ziołową herbatkę (na kubek wrzątku wystarczą dwie łyżeczki stokrotek).

3 / 10

Nagietek

Obraz
© Shutterstock

Dzięki swej intensywnożółtej barwie nagietek jest nie tylko ozdobą kwietników, ale również może stać się ozdobą serwowanych przez nas potraw. Obdarzone leczniczą mocą kwiaty (posiadają one właściwości antynowotworowe, gojące, a także wzmacniają serce) dodawać można do sałatek, płatki zaś świetnie służą jako świeża posypka do przecierowych zup - pięknie ozdobią np. intensywną zieleń zupy brokułowej i zupy z zielonego groszku. Nagietkiem, podobnie jak kurkumą, możemy ponadto barwić ryż.

4 / 10

Dzika róża

Obraz
© Shutterstock

Kwiaty dzikiej róży posiadają piękny purpurowy kolor oraz przepyszny aromat, a ponadto są kopalnią witamin i mają działanie wzmacniające. Płatki róży na świeżo dodawać możemy do deserów, zaś po utarciu z cukrem wychodzi z nich doskonała konfitura. Zbierając różę pamiętajmy, aby od płatków odciąć białą końcówkę, gdyż ma ona gorzki smak.

5 / 10

Koniczyna

Obraz
© Shutterstock

Różową koniczyną, kwitnącą latem na łąkach i pastwiskach, przyprawiamy sałatki (podajemy ją np. z sałatą zieloną, serem feta oraz oliwą), albo ubarwiamy nią warzywne dania jednogarnkowe. Z ilością kwiatów w sałatce nie należy jednak przesadzić, ponieważ ma ona słodkawy i nieco mdły smak. Koniczynę zatopić możemy też w cieście i usmażyć z niej "łąkowe" racuchy.

6 / 10

Nasturcja

Obraz
© Shutterstock

Dzięki pięknemu pomarańczowemu kolorowi oraz nieco ostremu "rzeżuchowemu" smakowi nasturcja stanowi świetny komponent sałatek. Kwiaty dobrze łączą się też z serami i wędlinami. Kwieciem nasturcji ozdobić możemy np. deskę serów serwowanych z czerwonym winem - upiększenie będzie nie tylko efektowne, ale także bardzo smaczne.

7 / 10

Liliowiec

Obraz
© Shutterstock

Pomarańczowe i żółte liliowce zdobią wiele przydomowych skwerków, mało kto jednak wie, że te rośliny są jadalne. Na surowo mogą zaszkodzić, po ugotowaniu jednak smakują wyśmienicie. Płatki kwiatowe dodajemy do dań chińskich (aby przygotować kwiat do spożycia, wystarczy go na krótko wrzucić na wok, aby się obkurczył) lub urozmaicamy nimi sosy warzywne, np. kabaczkowe i cukiniowe.

8 / 10

Bratek ogrodowy

Obraz
© Shutterstock

Delikatny w smaku i lekko słodkawy bratek można spożywać na surowo. Jego kolorowe kwiaty, występujące w odcieniach od jasnej żółci po ciemną purpurę, pięknie udekorują sałatki oraz letnie wypieki (pięknie wygląda np. tarta owocowa posypana z wierzchu świeżymi płatkami bratka). Kwiat ten możemy ponadto podawać z serami - podobnie jak nasturcja, stanowi on smaczną ozdobę deski serów.

9 / 10

Bez czarny

Obraz
© Shutterstock

Kwiatów nie wolno spożywać na surowo, ponieważ zawierają one toksyczną sambunigrynę. W trakcie obróbki termicznej (gotowania lub smażenia) szkodliwy związek chemiczny ulega jednak rozkładowi. Kwiatostany bzu czarnego usmażyć można w cieście naleśnikowym i podawać posypane cukrem-pudrem lub dodać do letniej zupy owocowej na mleku - smakowo świetnie komponują się np. z gruszkami. Ponadto z kwiatu bzu wytwarza się bardzo dobre wino.

10 / 10

Robinia akacjowa (inaczej akacja)

Obraz
© Shutterstock

Kwiaty akacji są bardzo słodkie i, co warto wiedzieć, zawierają duże ilości flawonoidów oraz kwasów organicznych. Utarte z cukrem stworzą przepyszną konfiturę, którą spożywać możemy z chlebem, jak i dodawać do wypieków. Ponadto z kwiatów robinii zanurzanych w cieście i smażonych na patelni sporządza się racuchy lub słodkie placuszki.

Anna Loska/ WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)