Czerwone wino
Dobroczynne właściwości czerwonego wina potwierdza tzw. francuski paradoks. Mieszkańcy tego kraju jedzą dużo bagietek, masła, żółtego sera, a więc produktów, które trudno podejrzewać o dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Tymczasem żyją długo, są szczupli i nie chorują na choroby krążenia. Co więcej - odsetek osób z marskością wątroby jest niższy niż w Polsce. A wszystko za sprawą czerwonego wina, które Francuzi piją do posiłków. Zawarty w nim resweratrol to źródło bioflawonoidów, które wspomagają ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wzmacniają ogólną odporność organizmu. Pamiętaj, że leczniczy wpływ ma jednak tylko niewielka ilość - 125 ml dziennie. Gdy konsumujesz więcej, efekt może być odwrotny. Tak samo, gdy skumulujesz porcję i wypijesz butelkę trunku raz w tygodniu. (mpi/mtr), kobieta.wp.pl